Şimon Peres hayatını kaybetti

İsrail’in 9. Cumhurbaşkanı, eski başbakan Şimon Peres 93 yaşında Tel Aviv’de hayatını kaybetti.

İsrail'in 9. Cumhurbaşkanı, eski başbakanı 93 yaşındaki politikacı Şimon Peres hayatını kaybetti.

İsrail'de 2007-2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Peres, 13 Eylül'de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, dün gece resmi sitesinde Peres’in öldüğünü açıkladı. Tel Aviv'deki Tel Hoshemer Hastanesi'nde bulunan Peres'in durumunun dün daha da kötüleştiği belirtilmişti.

İlk taziyede bulunanlardan biri, ABD Başkanı Barack Obama oldu, Obama Peres’i “Sevgili dostum Şimon” diyerek andı.

Şimon Peres hakkında 

Şimdi Belarus sınırları içinde kalan, dönemin Polonya'sındaki Wiszniew'de, 2 Ağustos 1923'te bir kereste tüccarının oğlu olarak dünyaya gelen Peres, 1934’te ailesiyle birlikte Filistin'e göç etti. Büyükbabası bir haham olan Peres, kendisini büyükbabasının büyüttüğünü ve ondan çok etkilendiğini belirtmişti.

Polonya’da kalan ailesinin diğer fertleri ve akrabalarının tamamı Holokost’ta hayatını kaybetti.

66 yılı aşan siyaset kariyeri boyunca, 12 kabinede üye olarak görev alan Peres, İsrail devletinin yasama organı Knesset’e 1959'un Kasım ayında seçildi.

1994 yılında Oslo Anlaşması'nın imzalanmasının ardından, daha sonra öldürülen dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin ve Filistin lideri Yaser Arafat ile birlikte Nobel Barış Ödülü aldı.

İki kez başbakanlık yapan Peres, 2006 yılının başlarındaki üç aylık bir ara dışında 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde kaldı. İsrail devletinin kuruluşu aşamasında birçok diplomatik ve askeri görevlerde bulundu.

Kariyeri boyunca Knesset’te 48 yıl milletvekilliği yaptı, beş farklı partide görev aldı: Mapai, Rafi, İşçi, Gruplaşma ve Kadima. Bu partiler arasında Gruplaşma ve İşçi Partisi için liderlik yaptı.

Ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olan Şimon Peres, iki kez de başbakanlık yaptı. Cumhurbaşkanlığı görevini Temmuz 2014'te Reuven Rivlin'e devreti. 

Şimon Peres, İsrail'in gizli nükleer programının mimarı olarak biliniyordu.

Peres, 2009’da İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerilim yaşamıştı. "Gazze ve Ortadoğu'da Barış" konulu oturumda Peres'in sözlerinin ardından konuşma süresinin adil olmadığını belirten Erdoğan, İngilizce "bir dakika" (one minute) süre istemiş ve Peres'e hitaben, "Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum" diyerek toplantı salonunu terk etmişti.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Şimon Peres


Yazar Hakkında