Zirve Davası'nda karar: 5 sanığa 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet

Zirve Yayınevi Davası’nın 115. duruşmasında karar verildi. Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

2007'de işlenen Zirve davasında karar açıklandı. Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya olayın cinayet zanlıları olan ve elektronik kelepçe ile 2 yıldan beri adli kontrol ile evlerinde tutulan Emre Günaydın, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım polis araçlarıyla getirildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat, Malatya İl Jandarma eski Komutanı Emekli Albay Mehmet Ülger, Malatya İl Jandarma eski istihbarat astsubayları Murat Göktürk ve Levent Ercan Gelegen de katıldı. Polis ekipleri, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç, önceki duruşmada esas hakkındaki savunmaların alınması üzerine, dosyanın incelenmek suretiyle kısa karar açıklanmak üzere 28 Eylül 2016 tarihine gün vermişti. 

18 Nisan 2007’de Malatya’da yayın yapan Zirve Yayınevi, saldırıya uğramış ve yayınevi çalışanları Tilman Ekkehart, Uğur Yüksel ve Necati Aydın boğazı kesilerek öldürülmüştü.

7 sanıkla başlayan dava önce 9, ardından 21 sanıkla devam etti. Dava süresinde 3 iddianame ve 3 mütalaa hazırlandı. Son mütalaada 21 sanık için 'örgüt' iddiası suçundan beraat istenirken, cinayetin asıl failleri Emre Günaydın, Hamit Çeker, Cumali Özdemir, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım hakkında 'tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek insan öldürme' suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 

Katliamın ardından olay yerinde yakalanan sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım uzun tutukluluk sürelerini düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesinin ardından tahliye edilmişti.  Tahliye edilen sanıklara elektronik kelepçe takılmıştı.



Yazar Hakkında