Dink davası: Mehmet Uçar savunma yaptı

Dink cinayeti davasına devam ediliyor. Duruşmada dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar’ın çapraz sorgusu yapıldı.

Pazartesi ve Salı günü başlayan Dink davasına bugün devam ediliyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden 35 sanıklı davanın duruşmasına tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, tutusuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ercan Demir, Mehmet Ayhan, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Onur Karakaya ve Faruk Sarı katıldı.

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.  

Duruşmaya, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakrıcıoğlu, Sebu Aslangil, İnci İşbulur ve Hülya Deveci’yle sanık avukatları katıldı.

Duruşmada dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla savunma yaptı. Halen başka suçtan tutuklu bulunan Mehmet Uçar’ın çapraz sorgusu da SEGBİS aracılığıyla yapıldı.

Soruşturma sürecinde ortaya çıkartılan 11 No’lu F3 adı verilen istihbarat raporunun altında Uçar’ın da imzası bulunuyor. Savcılık iddianamesinde 12 Eylül 2006 yılında yapılan görüşmeye ait 14 Eylül 2006’da hazırlanan rapordan başka görüşme içeriğinin yazılı olduğu F4 raporunun kasıtlı olarak silindiğini iddia ediyor.

Uçar, 2006 Mart ayında Trabzon İstihbarat Şubesinde Nisan ayında ise şubedeki C Bürosunda çalışmaya başladığını, yeni başladığı için aktif görevlere gitmediğini, Aralık ayı başında şubeden ayrıldığını söyledi. 

Görüşmenin ayrıntılarını hatırlamadı

Uçar, savunmasında Tuncel’le görüşmeye katıldığını doğruladı. Yeni polis memuru olduğunu ve görüşmeye sadece şöför olarak katıldığını, görüşmenin yerinden ve içeriğinden elemanı çalıştıran kişinin sorumlu olduğunu söyledi.  Görüşmenin araç içinde olduğunu belirten Uçar, görüşmeye dair başka ayrıntı hatırlamadığını söyledi. Erhan Tuncel'le başka görüşmeye katılmadığını belirtti. 

Telefon görüşmelerinden haberi yok 

Mahkeme Başkanı, Dink cinayetiyle ilgili şubede ne gibi işlemler yapıldığını sordu. 

Uçar, "Büroda “Yasin Hayal'i takip etmeye çıkıyoruz” dediklerini duymadım" dedi. Erhan Tuncel'le görüşme yapılan telefonun kendisine hiç verilmediğini söyledi. 

Mahkeme heyeti, dönemin büro amiri sanık Ercan Demir'e büroda elemanlarla görüşmek için kaç telefon kullanıldığını sordu. 

Telefon sorumlusundadır

Demir, "Bir telefon vardı.  Bu telefonun sorumlusu kimse telefon ondadır. Cuma günü büroda bırakılıp pazartesi alınması diye bir şey yoktur" diye konuştu. Mehmet Ayhan da telefonu izinli olduğu dönemler dışında üstünde taşıdığını söyledi. Ayhan Erhan Tuncel dışında iki yardımcı istihbarat elemanı daha çalıştırıldığını hatırladığını söyledi. Ayhan, Dink cinayeti dışında başka ölüm ihbarı gelemediğini anlattı.  

Uçar, Yasin Hayal'i ilk defa cinayetten sonra gördüğünü söyledi.

Uçar'a kaybolduğu iddia edilen F4 raporu da soruldu. Uçar, F4 raporu olup olmadığını hatırlamadığını söyledi. Uçar, "Bilgi alınmazsa F4 raporu tutulmaz. F3 raporundaki F4'ü vardır, yazısı matbu olarak orada kalmıştır" dedi.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu Uçar'a sorular yöneltti. Bakırcıoğlu "Erhan Tuncel'in eleman olarak çalıştığı söylendi. Hangi konuda bilgi getirdiği söylendi mi?"  

Uçar soruya "Mc Donalds bombalamasını yapan kişinin takip edilmesi için olduğu söylendi" diye cevap verdi.

Duruşmaya verilen öğle arası sonra erdi. Hamdi Egbatan savunmasını yapacak.

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.