Karabağ Heyeti, AB-Ermenistan Dostluk Grubu'yla buluştu

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karen Mirzoyan ve bazı milletvekilleri özel bir görev gezisi ile Belçika’da bir dizi temasta bulundular.

Mirzoyan ve Karabağ Parlamentosu temsilcileri milletvekilleri David Melkumyan ve muhalefetten Hayk Khanumyan 27 Eylül’de Avrupa Parlamentosu’nun başkenti Brüksel’de “AB-Ermenistan Dostluk Grubu” başkanı Eleni Teokharus ve grubun diğer üyeleri ile görüştü. Toplantı sırasında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Avrupa ilişkileri, Azerbaycan-Dağlık Karabağ sorununda çözümler ve bölgesel barış gibi konular gündeme geldi. 

Aynı gün Mirzoyan, Avrupa Parlamentosunda “Artsakh (DKC) Dostluk Grubu” başkanı Frank Engel ve diğer üyeler ile de görüştü. Toplantı sırasına Dostluk Grubu’nun faaliyetleri gündeme geldi. Toplantının ana gündemi ise Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere, Avrupa’da faaliyet gösteren farklı yapılar ile Karabağ Cumhuriyeti arasındaki bağın güçlendirilmesi oldu.

Bu görüşmeden sonra Avrupa Parlamentosu binasında Frank Engel’in katkıları ile organize edilen “İstikrasız Bölge’de Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin 25 Yılı” adlı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Karen Mirzoyan Karabağ halkının 25 yıl önce referanduma giderek bağımsızlık talep etmesinin Azerbaycan tarafından kabul edilmemesi sonrasında yaşanan ve hala devam eden halk hareketi sürecini anlattı. Dışişleri Bakanı “Halkın iradesinin Azerbaycan tarafından kabul edilmeyişi, diyalog yollarını reddetmesi ile Karabağ halkına savaşa açmasına kadar ilerledi” ifadelerini kullandığı konuşmasında Karabağ halkının hala olası bir saldırıya karşı kendini savunma mecburiyeti ile baş başa kaldığını, Azerbaycan’ın korkunç ölçülerde silahlandığı ve savaş hazırlığı içinde olduğunu tüm dünyaya anlattıklarını ama nedense uluslararası kamuoyunun konunun önemini idrak edemediğini savundu. Mirzoyan ayrıca katılan milletvekilleri ve uzmanların sorularını da yanıtladı.

Ziyaretlerine 25 Eylül’de başlayan heyet 26 Eylül’de Brüksel’deki Devrimci Taşnak Partisi’ni de ziyaret etti.  Kaspar Garabedyan başkanlığında büro temsilcileri ile görüşen Mirzoyan Belçika’daki Ermeni kurumlarının Avrupa’daki faaliyetlerinden dolayı mutlu olduklarını ifade etti.Brüksel ziyareti sürerken temaslarını Agos’a değerlendiren Mirzoyan “Bu tip ziyaretler sorunun Avrupa’da daha iyi anlaşılası için olanak sağlıyor. Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu yetkilileri, milletvekilleri ve bilirkişiler ile görüşmelerimiz Karabağ’ın tanınmasının yanında bağımsızlık mücadelesi süreci ve Azerbaycan›ın aldığı düşmanca tavrın anlatılması açısından çok önemli” ifadelerini kullandı ve bölgesel barışın altını çizdi. 

Mirzoyan “Karabağ’ın Uluslararası kamuoyu ve kurumlar ile olan işbirliklerinin gelişmesi aynı zamanda bölgedeki istikrasızlığın çözümüne de olumlu etki sağlayacaktır, bölgede barış ve güvenlik şu an en ihtiyaç duyduğumuz şeyler” dedi. Mirzoyan ayrıca  Diaspora’nın faaliyetlerini de önemsediklerini belirtti: “Bu bağımsızlık hareketi artık uluslararası kamuoyu tarafından destekleniyor, halkların kendi kaderini tayin hakkı gerekli saygıyı görüyor”

 



Yazar Hakkında