Venedik Komisyonu OHAL sonrası KHK'ları inceleyecek

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ve bu kapsamda yayımlanan KHK’lar Venedik Komisyonu’nun gündemin taşındı. Kararnamelerin Avrupa hukuk normlarıyla uyumlulukları incelenerek rapor hazırlanacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Denetim Komisyonu, Avrupa Konseyi’nin anayasal konularda danışma organı olan Venedik Komisyonu’na başvurdu ve Türkiye’de OHAL sonrası yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) hakkında rapor talebinde bulundu. 

Deutshe Welle Türkçe’nin haberine göre AKPM kaynakları, “OHAL ve KHK’ların hukuksal açıdan yarattığı soru işaretleri nedeniyle” Venedik Komisyonu’na başvurulduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi’nin bir organı olan Venedik Komisyonu, Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülke ile Avrupa dışından, aralarında ABD ve Brezilya’nın da bulunduğu 14 ülkenin “bağımsız” uzman hukukçularından oluşuyor. Strasbourg merkezli Komisyon, Avrupa’nın anayasal konulardaki referans kurumu olarak tanımlanıyor.

Venedik Komisyonu tarafından hazırlanan uzman görüş raporları AİHM veya AB gibi diğer Avrupa kurumları için de referans teşkil edecek. Komisyon tarafından hazırlanacak OHAL ve KHK raporunun bu yıl sonundan önce sonuçlanması beklenmiyor.

Çavuşoğlu AKPM’ye hitap edecek

AKPM bu rapor öncesinde, Strasbourg'da 10-14 Ekim tarihlerinde yapılacak genel kurul oturumlarında Türkiye’deki gelişmeleri tartışacak. Bu kapsamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Ekim Çarşamba günü AKPM genel kuruluna seslenip Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtlayacak. Çavuşoğlu’na soru sormak için AKPM üyesi 48 parlamenter kayıt yaptırdı. 



Yazar Hakkında