Türkiye AB programından 'Ağıt' nedeniyle mi ayrıldı?

Türkiye’nin AB Yaratıcı Avrupa Programı’ndan ayrılmasının nedeninin, Dresden Orkestrası’nın 1915’e atfen hazırladığı ‘Ağıt’ konserinin olduğu belirtiliyor. Konser Almanya'da sahnelendiği sırada da Türkiye engellemek için baskı yapmıştı.

Türkiye’nin Yaratıcı Avrupa Programı’ndan çıkma kararı alığı geçtiğimiz hafta medyaya yansımıştı. Türkiye’nin bu programdan çıkmasıyla 2014-2020 yılları arasında kültür, sanat, film, çeviri ve bilgisayar oyunları alanında verilen 1.46 milyar avroluk bütçeden pay alınmayacak, Türkiye Yaratıcı Avrupa projelerine katılamayacak, Avrupa’yla sanat alanındaki kurumsal işbirlikleri geçerliliğini yitirecek, sanatçıların eserlerini kendi ülkeleri dışında sergileme imkanı bulması ve maddi destek alması engellenecek. 

Karar henüz Resmi Gazete’de yayımlanmasa da Türkiye’nin fondan neden ayrıldığına ilişkin bilgiler ortaya çıktı. 

Habertürk’ten Gökhan Timurhan’ın haberine göre, Ankara, Yaratıcı Avrupa Programı üyeliğinden, Dresden Senfoni Orkestrası’nın 1915’teki Ermeni soykırımında hayatını kaybedenler anısına hazırladığı ‘Ağıt’ adlı konser projesi nedeniyle ayrılmak istedi.  

Yaratıcı Avrupa Programı’nın 200 bin Euro desteğiyle hayata geçen Ağıt projesi, Türk, Alman ve Ermeni üç sanatçının ortak imzasını taşıyor. Ünlü oyuncu Şahika Tekand’ın besteci kızı Zeynep Gedizlioğlu, Vache Sharafyan ve Helmut Oehring ortak yapımı olan ‘Ağıt’, projede yer alan müzisyen Marc Sinan’ın soykırımdan sağ kurtulan, müslümanlaştırılmış anneannesi Vahide Hanım’a adanmıştı. 

Projenin mimarlarından Zeynep Gedizlioğlu, Habertürk’e yaptığı açıklamada konuya dair bilgisi olmadığını söyledi. 

2016 Nisan ayında Almanya’da sahnelenen ‘Ağıt’ın, önümüzdeki Kasım ayında “Sınır Tanımayan Orkestra” işbirliğiyle Ermenistan’ın başkenti Yerevan ve İstanbul’da sahne alması planlanıyor.  

Almanya'da konsere de Türkiye tepkisi 

Konserin Almanya’da sahnelenmesi sırasında da Türkiye projeyi engellemeye çalışmıştı. Nisan 2016’da Dresden’de sahnelenen konser öncesi Türkiye'nin konseri engellemek için Avrupa çapında baskı yaptığı öne sürülmüştü. Dresden Senfoni Orkestrası'nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB Büyükelçisi'nin uluslararası projelere verilen desteğin kesilmesini talep ettiğini söylemişti.



Yazar Hakkında