Bakırköy'de Balyan sergisi

Osmanlı Devleti döneminde 18. ve 19. yüzyılda İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı,Beylerbeyi Sarayı,Ortaköy Camii’nin aralarında bulunduğu pek çok önemli mimari esere imza atan Ermeni Balyan ailesinin İstanbul’a kazandırdığı eserlerin fotoğraflarından oluşan sergi Bakırköy Belediyesi Sanat Evi ve Kent Müzesi’nde açıldı.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından açılan sergi 2 Temmuz tarihine kadar açık kalacak. Serginin açılışına Başkan Ünal Erzen’in yanı sıra CHP Bakırköy İlçe Başkanı Sait Yücel,Yeşilköy Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Özfırıncı,Yeşilköy Ermeni Kilisesi Din Görevlisi Peder Drtad Uzunyan,Yeşilköy Ermeni Okulundan Yetişenler Derneği Başkanı Arev Cebeci, Sergi Koordinatörü Elmon Hançer ve kalabalık bir topluluk katıldı.

Bakırköy Belediyesi tarafından organize edilen sergiye Ermeni Cemaati ve Yeşilköy Ermeni Okulundan Yetişenler Derneği de katkı sunuyor.

Balyan Ailesinin İstanbul’a kazandırdığı eserler arasında;Sarayburnu’ndaki Saray,Beşiktaş Sarayı,Beylerbeyi Sarayı,Valide Sultan Sarayı,Defterdar Sarayı, Aynalıkavak Kasrı,Nusretiye Camii,Selimiye Kışlası,Davutpaşa Kışlası,Beyoğlu Kışlası,Darphane-i Amire, Valide Bendi,Topuzlu Bendi,Yangın Köşkü,Surp Asdvadzazdin Ermeni Kilisesi,Dolmabahçe Sarayı,Çırağan Sarayı,Valide Camii,Zeytinburnu Barut Fabrikası,Beşiktaş Mahrukyan Ermeni Okulu,İTÜ Taşkışla binası,Galatasaray Lisesi binası,Maçka Silahhanesi,Gümüşsuyu Kışlası, Malta Köşkü,Baltalimanı Yalısı, Kandilli Adile Sultan Sarayı, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyin Binası, Çadır Kökü, Şale Köşkü 2. Kısım, Çit Kasrı, Kağıthane Çağlayan Kasrı, Maslak Ayazağa Köşkü, Kalender Köşkü, Zincirlikuyu Kasrı,Beykoz Tokat Köşkü, Alemdağ Av Köşkü, Validebağ ve Ayazağa Abdülaziz Av Köşkleri, Kağıthane Camii, Bahariye Nezareti, Maçka Karakolhanesi,Hamidiye Saat Kulesi bulunuyor.

Yeşilköy Sahilde bulunan Bakırköy Belediyesi Sanat Evi ve Kent Müzesi’nde açılan sergi 09.00-21.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Serginin açılışında bir konuşma yapan Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen,”Balyan Ailesi üyeleri İstanbul’a pek çok eser kazandırmış mimar ailesidir. İstanbul’un mimari anlamda ustalarıdır. Yıllar önce önünden geçerken hep merak ederdim bu Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı kim diye. Dolmabahçe Sarayı ve pek çok önemli esere Balyan Ailesi’nin imza atması gerçekten gurur verici. Burada İstanbul’un neredeyse tarihi sergileniyor. Etnik köken ayrımı yapmaksızın Bir arada barış ve huzur içerisinde yaşayan toplumların üyelerinin nasıl güzel işler ortaya çıkardığının da bir kanıtıdır bu sergi. Bu yüzden bu sergi çok değerlidir.Bu topraklar hepimizin.”şeklinde konuştu