Dink davası: Engin Dinç savunma yaptı

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan ve halen İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Engin Dinç, mahkemede savunmasını yaptı.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

Engin Dinç savunmasına başlamadan, Hrant Dink’in ölümüyle ilgili olarak üzüntü duyduğunu söyledi. 

Engin Dinç savunmasında, 15 Temmuz 2004 tarihinde Trabzon’da göreve başladığını ve Hrant Dink’in öldürülmesinden 7 ay önce İstihbarat Şubesinden ilişkisinin kesildiğini söyledi. 

Hayal’i takip ettik

Göreve başladıktan bir ay sonra Mc Donalds’ın bombalandığını söyleyen Dinç, olaydan hemen sonra Hayal ve arkadaşlarının takip edildiğini belirtti: 

“Mc Donalds bombalamasının büyük bir boyutu olduğunu değerlendirerek hemen olaya müdahil oldum. Grubun takip edilmesi için arkadaşlarıma gerekli talimatları verdim. Arkadaşlarımın yaptığı çalışmalar sonrasında Erhan Tuncel’i tespit ettik.” 

Yasin Hayal’in cezaevinden çıktıktan sonra takibe alındığını söyleyen Dinç, yardımcı istihbarat elemanı olarak görev yapan Erhan Tuncel’le yaptıkları 15 Şubat 2006 tarihli görüşmede, Hayal’in İstanbul’da Dink’e yönelik ses getirecek eylem yapmayı planladığını ve bunu yapacak kapasiteye sahip olduğunu aktardığını ve raporlara yazdıklarını söyledi.  

İstanbul’u aradım

“Bu haber geldikten sonra Dink’in kamuoyundaki yeri, azınlık olduğu için Türkiye açısından önemi, kendisine yönelik eylemin dünya kamuoyunda yaratacağı tepkiyi düşünerek bunu bir yazıya çevirdim. Bu yazı İstihbarat Daire Başkanlığına gittikten sonra Dink’i hedef şahıs programına alıp ilgili illere iletmek zorundaydılar.”  

“17 Şubat 2006’da bizim Mc Donalds eylemini küçümsediğimiz söyleniyor. Bu yazıyı dikkat çekmek için yazıyoruz. Bununla yetinmeyip o dönem İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olan Ahmet İlhan Güler’i 4 sefer aradım. Burada enteresan bir detay, kendisini aramadığım söyleniyor. HTS kayıtlarında çıkıyor. Telefonda kendisine ‘Bakın bu adamı korumak gerekiyor’ diye ifadede bulundum. İstanbul ayın 17’sinde "Yasin Hayal kimdir?" diye sisteme bakıyor. Yazıyı daha göndermeden baktıkları için telefon görüşmem üzerine bakıldığını değerlendiriyoruz.” 

“Tayinim çıktıktan 7 ay sonra cinayet işlendi. Olayı haberlerden duyunca kim işlemiş olabilir diye düşündüm. Ahmet İlhan Güler’i aradım ulaşamadım. Daire Başkanlığını aradım. Yasin Hayal vardı onları takip edin diye söyledim. "Bu konuyu kim bilir" dediler, "Muhittin Zenit bilebilir" dedim.” 

Kayıp rapor dosyada vardı

2015 yılında savcılığın talimatıyla, İstihbarat Daire Başkanlığı olarak 10 kişilik ekip kurduklarını, bu cinayeti aydınlatmaya gönüllü olduklarını savcıyla görüştüklerini ve resmi görevlendirme yazısıyla inceleme yaptıklarını belirten Dinç, “Savcı bir evrak gizlediğimizi söylüyor. Bizim ekibimiz dosyayı incelerken 2007 tarihinde mahkemeye sunulmuş bir evrak buldu. Dosyanın içinde vardı. Daha önce çıkmamıştı. Üzerindeki F4 forumuna çıkartılmıştır yazısı dikkatimi çekti.  Biz bu evrakı tekrar savcıya verdik. Evrak sakladığımız itham edildi.” 

Ben olsaydım operasyon yapardık 

Trabzon’da çalıştığı dönemde 46 yazışma yapıldığını belirten Dinç, “Benden sonrasına ilişkin tek bir evraka rastlayamadık. Bu konuya verdiğim önemi gösteriyor. Ben Trabzon’dayken Hayal daha düşünce aşamasındaydı. O dönem Trabzon’da kalsaydım operasyonu yapardık diye düşünüyorum. Benden sonraki arkadaşların düşünmesi gereken bir husus. Çalıştığım süreçte Trabzon’dan alınana kadar her şeyi yaptığımı düşünüyorum” diye konuştu.  

Dinç, Trabzon’da görevden alınmasıyla ilgili olarak “Devlet içinde odaklanmış paralel gibi derin yapıların kendi önündeki engelleri kaldırmak amacıyla bir görev değişikliği olabilir” dedi. 

Mahkeme öğlen arasından sonra Engin Dinç’in sorgusuna devam edilecek. 

Kategoriler

Dink Davası