Dinç: Üzerime düşeni yaptım

Dink cinayeti davasında ikinci gün sona erdi. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in savunması tamamlandı. Dinç, Dink cinayeti öncesinde üzerine düşen görevi yaptığını söyledi. Vali ve Savcılığa neden bildirmediği konusunda ise “İstanbul’da yapılacak olan eylem Trabzon’da Valiye söylenmez” dedi.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

Engin Dinç savunmasını tamamladı Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ikinci günü tamamlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek tutuksuz sanıklar Reşat Altay, Celalettin Cerrah, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Muhttin Zenit, Sabri Uzun, Ercan Demir, Faruk Sarı, Erhan Tuncel ve Hasan Durmuşoğlu katıldı. 

Ayrıca başka suçtan tutuklu olan Hamdi Egbatan, Şükrü Yıldız, Tamer Bülent Demirel, Ali Poyraz, Mehmet Ali Özkılınç, Ogün Samast ve Yasin Hayal de SEGBİD'le duruşma salonuna bağlandı.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Bayram Bahri Belen, Sebu Aslangil, Hülya Deveci, Sevim Ataktürk Sevimli, İnci İşbulur ve sanık avukatları katıldı. 

Cinayetten önceki dönemde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan ve halen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olan Engin Dinç’in dün başlayan savunmasına bugün devam edildi. Dinç, avukatların sorularını yanıtladı.  

Dinç, Trabzon’da görev yaptığı dönemde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini söyledi. 

Duruşmada Engin Dinç, diğer sanıklarla tartıştı.  

Ali Fuat Yılmazer telefon trafiğini sordu 

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer, cinayet öncesinde cinayetin azmettiricisi olan Yasin Hayal’in tetikçi olarak Zeynel Abidin Yavuz bilgisine sahip olduğunu ve neden bu bilgiyi raporlar geçmediğini sordu. Dinç, buluşmayı yapan polis memurlarının bunu raporlara yazması gerektiğini söyledi. 

Yılmazer,  Engin Dinç’in cinayetten sonra  yaptığı telefon görüşmelerini, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü yerine neden Muhittin Zenit’i aradığını ve Dink cinayetinin olduğu gün, cinayetten önce Jandarma görevlilerinden Metin Yıldız’la neden telefonda görüştüğünü sordu. Dinç, beraber çalıştıkları için Zenit'i tanıdığını, o yüzden  aradığını söyledi. Dinç, Ali Fuat Yılmazer’in sorularına ilişkin “Beni bir yerlere çekmeye çalışıyorlar” dedi.  

Yılmazer, “Eğer Trabzon Terörle Mücadele Şubesine yazı yazsaydınız ben bugün tutuklu olmazdım” dedi. 

Akyürek: Dinç benimle görüştü 

Yılmazer’in ardından söz alan tutuklu sanık Ramazan Akyürek, Engin Dinç’in söz konusu olan istihbarat raporunu kendisine getirdiğini, İstanbul’u aradığını ve rapor da yazacağını söyledi. Akyürek, “İstanbul’a yazılacağını biliyordum. Ses getirici eylem tabiri farklı anlaşılmıyor. Öldürmez anlamına gelmiyor. Yasin Hayal açık açık tarif edilmiş. Bombalı eylem yaptığı yazılmıştır” dedi.  

Cerrah: Neden Valiye bildirmediniz? 

Akyürek’in ardından halen Vali olarak görev yapan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, söz konusu istihbaratın neden Vali’ye bildirilmediğini sordu. Cerrah, “Hrant Dink gibi birinin öldürüleceği bilgisini Vali’ye bildirmek zorundasınız. Benim ilimde böyle bir olay olsa o ilin emniyet müdürü ve istihbarat şube müdürünü açığa alırım. Eğer bu bilgi Emniyet Müdürüne bildirilmiş ve Emniyet Müdürü İstanbul’a bildirmemişse bu suçtur” diye konuştu. 

Cerrah, “Dinç, önemli diyor, daire başkanlığına öldürüleceğini yazıyor İstanbul’a ise eylem diye yazı yazıyor. Böylesine önemli bir olayda planlı operasyon dosyası açılmalı ve savcılık dahil edilmeliydi. Neden bunu yapmadınız” diye sordu. 

Dinç ise Hrant Dink’in İstanbul’da yaşadığını eylemin İstanbul’da yapılacağı için Trabzon’da il emniyet müdürü ve valiye iletilmeyeceğini söyledi.  

Cerrah’ın ardından söz alan dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, cinayetle ilgili kendisinin yada daire başkanlığından herhangi birinin telefonla aranıp aranmadığını sordu. Dinç, aramadığını söyledi. 

Mahkeme başkanı: Umarım bizi dinlenmiyoruzdur 

Sabri Uzun, kendisinin, davanın sanıklarından Muhittin Zenit ve Ercan Demir’in telefonlarının başka isimlerle dinlendiğini söyledi. Böylesi başka bir dinleme olup olmadığını sordu. Dinç, “Dink cinayetiyle ilgili bir gurup dinlenmiş. Zirve davasıyla ilgili bir grup dinleniş. Hakimler dinlenmiş. Dava dava önemli gurupları dinlemişler” diye konuştu. 

Mahkeme Başkanı bunu üzerine “Umarım biz de dinlenmiyoruzdur” dedi  

Mahkeme duruşmalara Perşembe gününe kadar ara verdi. Perşembe günü Trabzon İstihbarat müdürü Faruk Sarı’nın savunmasyla devam edilecek.

Kategoriler

Güncel Dink Davası