Faruk Sarı: Bana bilgi verilmedi

Dink davasında, cinayetin yaşandığı tarihte Trabzon Emniyetinde İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Faruk Sarı, cinayet tasarısıyla ilgili kendisine bilgi gelmediğini söyledi.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Dink davasında ifade veren Faruk Sarı, Reşat Altay'ın Trabzon'a atanmasından sonra, onun isteğiyle Trabzon'a tayin edilmek istediğini, Reşat Altay'la eskiden beri gelen bir tanışıklıkları olduğunu söyledi. 

Sarı, dairede göreve başladığında, görevi devir aldığı Engin Dinç'in kendisine Yasin Hayal ve grubundan hiç bahsetmediğini, Dink cinayeti tasarısına ilişkin bilgi vermediklerini söyledi.

Faruk Sarı’nın savunmasından satırbaşları şöyle: 

“Reşat Altay’ın da talebi üzerine İstihbarat Daire Başkanlığından arandığını ve Trabzon’da ihtiyaç olduğunu söylediler. Bunun üzerine Trabzon’da göreve geldim. Ben geldiğimde Engin Dinç halen makamdaydı. Bir süre çalışmadım. Ara ara Dinç’le beraber görüşmeler yaptık. Bana şube işleyişi ve personelle ilgili bilgi verdi ancak özel olarak bir konudan bahsetmedi.” 

‘İstanbul’a yardımcı olduk’

“Cinayet günü, Yasin’in ismi ortaya çıkınca, Yasin Hayal ve etrafındakiler gözaltına alındı. İstanbul’a yardımcı olmak için Yasin’i sorgulayan ve evinde arama yapan personelle beraber İstanbul’a gönderildi” 

‘Erhan Tuncel Jandarmaya çalışıyordu’

“Erhan Tuncel, hakkında Engin Dinç tarafından 2006 Nisan ayınca teknik takip kararı alındı. Erhan takip edildi. Görüşme yaptığı kişilerle ilgili yanıltıcı bilgiler veriyordu. Jandarmayla görüştüğü tespit edildi. Bizimle toplan 30-35 görüşmesi varken Jandarmayla 40-45 görüşmesi vardı. Jandarma İstihbarat görevlileriyle ilişkisi olmuştur. Evine gidip gelmeye başlamıştır. Benim bulunduğum süreçte ne radikal öğrenci faaliyetleri ne de başka bir bilgi iletmedi. Yalan söylemesi, ikili çalışması ve bilgi vermemesi üzerine elemanlıktan çıkartılmıştır. Yönerge hükümlerine göre ilişkisi kesilmiştir.” 

‘Evrak yok olmaz’

“Dairedeki sunucunun sahte evrakla arızalandığı ve içindeki bilgilerin imha edildiği doğru değildir. Bütün evraklar matbu olarak tutulur. İDP’ye girilir. Evrakların yok olması veya değiştirilmesi ihtimali yoktur. Bütün evraklar mevcuttur. Teknik raporlar arızalanan sunucunun veri depolayamadığını ortaya koymuştur.” 

“Hiçbir evrak yok olmamıştır. F3 raporu vardır ancak bu raporun F4’ü yoktur. Matbu forumda yanlışlıkla F4’ü vardır yazılmıştır. Engin Dinç’in cinayetten 6 ay sonra verdiği ifadeler bunu doğrulamaktadır”  

Jandarma var 

“Silahlı terör örgütü üyeliğini kabul etmiyorum. Devletim için yıllarca çalıştım.”

“Cinayetin hazırlandığı yer Jandarma bölgesidir. Jandarmayla ilgili devam eden soruşturmada, Jandarmanın keşif ve silah temini konusunda başka bilgileri olduğu ortaya çıkmıştır.” 

‘Dinç bilgi vermedi’ 

Savunmasının ardından Faruk Sarı’nın çapraz sorgusu yapıldı.

Sarı, Engin Dinç tarafından, Dink cinayetiyle ilgili bilgi verilmediğini söyledi. Mahkeme heyeti,  Erhan Tuncel’in güvenlirlik sorununa tanık olup olmadıklarını sordu.  Sarı, bilgisinin olduğunu söyledi. 

Sarı’ya, Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartldıktan sonra Trabzon İstihbarat Şubesi’nin telefonundan yapılan görüşmeler soruldu. Sarı görüşmelerin bir kısmından haberdar olduğunu söyledi. Ne konuşulduğu sorusuna ise “Hatırlamıyorum” diye cevap verdi. 

Hayal’le ilgili teknik takiplerin yapıldığını ancak somut bilgi elde edilmediğini dile getiren Sarı, “Hayal’in bir gurubunun olduğunu cinayetten sonra öğrendim” dedi. 

‘Eylem yapılmayacağından haberim vardı’ 

Mahkeme Başkanı Dink’e yönelik eylem yapılacağından haberi olup olmadığını sordu. Sarı, 2006 Eylül’de yapılmayacağı yönünde bilgi aldığını söyledi.  Eylemin şekli ve safahatıyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. 

Mahkeme, yönetmelikte, Yardımcı İstihbarat Elemanını başka bir yere çalışırsa görev sonlandırılır deniliyor. Neden sonlandırmadınız, ayrıca neden raporlarda Jandarma’yla çalıştığını yazmadınız diye sordu. 

‘Üniversite öğrencisi Jandarmayla 40 kere ne konuşur?’

Sarı, Jandarma görüşmesini teyit edemedik. Bilgi verebileceğini düşünmeye başladıktan sonra ilişkisinin kesildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı bunun üzerine “Üniversite öğrencisi 40 kere Jandarmayla ne konuşur. Şüphelenmediniz mi. Bu görüşmeler Temmuz’da oluyor. Kasım’da çıkartıyorsunuz” dedi.   

Mahkeme başkanı teknik takiplerin raporlarının neden yazılmadığını sordu. Sarı, şube müdürü olarak bana intikal eden bilgi yok, benim bulunduğum dönemde hazırlıkla ilgili bilgi gelmedi dedi. 

‘Zeynel Abidin bilgisi kayıtlarda yok’ 

Mahkeme başkanı, “Eylem hazırlığı yapıldığı ortada, somut bazı işler var, fotoğraflar indiriliyor, silah talimi yapılıyor. Daha iyi çalışılsaydı bunlar yakalanabilir miydi? Zeynel Abidin Yavuz’u bulduğu, Kocaeli’ye gittiği söyleniyor. Cinayetten kısa süre önce Trabzon’a geldiği, Yasin tarafından tetikçi olarak görevlendirildiği söyleniyor. Fiziki takibi sıklaştıralım demediniz mi?”

Sarı, “Bu bilgiler bugün elimizde. O zaman bu bilgi yok. Zeynel Abidin Yavuz bilgisi kayıtlarda değildi” diye cevap verdi.  

Mahkeme Başkanı, Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkartılma kararı üzerine Sarı’nın Tuncel’in neden eleman olarak alındığını merak edip etmediğini sordu. Faruk Sarı, Dink cinayetine ilişkin sadece Yasin Hayal’e ilişkin bilgi aldığını, şubedeki personelin de bu bilgiyi teyit edemediklerini kendisine aktardığını savundu, “Ben de arkadaşların açıklamalarına itimat ettim” dedi. 

Faruk Sarı sorgusunda sık sık, ‘Dink’e yönelik eylem yapılacağı değil, yapılmayacağını bildiği’ söylemini tekrarladı. Heyet Başkanı, bu bilgiyi aldıktan sonra neden Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’a bilgi vermediğini sordu. Sarı, “Kendi dönemimde üzerime düşenleri yaptım. Bırakın bilgiyi kırıntısı bile bana ulaşmadı ki, nasıl arz edeceğim. Erhan Tuncel, Dink cinayetiyle ilgili cinayetten sonra bile Hayal yapmadı diyor” ifadelerini kullandı.   

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, cinayetten hemen sonra , Muhittin Zenit’in Bayburt’ta görevli olduğu halde Trabzon’a geldiğini söyledi. Zenit’in kendisine bilgi verip vermediğini sordu. 

Sarı, Zenit’in kendisine bilgi vermediğini söyledi.  

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Sarı’ya sorular yöneltti.

Bakırcıoğlu, davanın sanıklarının Engin Dinç’in, Dink cinayeti tasarısı dahil bir çok konuda Sarı’ya bilgi verdiğini söylediğini hatırlattı. Sarı, Engin Dinç’in kendisine bilgi vermediğini söyledi. 

Sarı, Bakırcıoğlu’nun sorusu üzerine, Trabzon’da hem istihbarat hem güvenlik amaçlı toplantılarının yapıldığını kendisinin her ikisine de katıldığını söyledi. Bu toplantılara MİT, Jandarma İstihbarat ve Tugay Komutanlığından da katıldıklarını belirtti. 

Sarı, şubede de gerekli görüldüğü zaman toplantılar yapıldığını söyledi.  

Mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi. Yarın yapılacak olan duruşmada, dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu savunma yapacak. 

Kategoriler

Dink Davası