Verşa’nın tuvallerinde gezinti

Verjin Şabcı’nın (Verşa) ‘Batıdan Doğuya İzlenimlerim’ başlıklı fotoğraf sergisi, 22 Ekim’e kadar Teşvikiye’deki Derinlikler Sanat Merkezi’nde devam ediyor.

Sanatçının Paris, Dubrovnik, Yerevan, Viyana, Tiflis, Saraybosna da dahil olmak üzere pek çok şehre yaptığı seyahatlerden izlenimleri, sanatsal yolculuğunun duraklarını oluşturuyor. 

Sergide, Verşa’nın son iki yılda yaptığı resimlerden oluşan geniş bir seçki yer alıyor. Sanatçının dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı seyahatlerden izler taşıyan eserler, onun aklına kazınan mekânların, kentlerin, doğanın ve mimarinin yeniden yorumlanışı bir anlamda. Sergide, birden, Avusturyalı ressam ve mimar Hundertwasser’ın evinden renkli bir köşe çıkıyor karşımıza. Buradaki renkler Şabcı’nın resimlerinde yeni bir anlam kazanıyor. Saraybosna’yı, Yerevan’ı farklı bir gözle geziyoruz. Doğa, onun tuvallerinde daha da canlı renklere bürünüyor.

Verşa, seyahatleri sırasında bol bol fotoğraf çekmiş. Gittiği şehirlerde dikkatini çeken ayrıntıları, aynı zamanda doğayı, böylece kaydetmiş. Yolculuklar bitip atölyesine döndüğünde, bu fotoğraflar arasında sürdürmüş gezintisini. Gördüklerini tuvale aktarırken hayal dünyası tüm zenginliğiyle devreye girmiş; farklı coğrafyalardan görüntüler kaynaşarak bambaşka mekânlar oluşturmuş. Sonuçta ortaya, Şabçı’nın kendi manzaraları, binaları, sokakları, merdivenleri, bahçeleri ve ağaçları çıkmış.

Sanatçı gezip gördüklerinden ve deneyimlediklerinden hareketle ürettiği yapıtları ‘Batıdan Doğuya İzlenimlerim’ başlıklı sergide bir araya getirerek, izleyiciyi de bu seyahatlerinin bir parçası, hatta kendi yol arkadaşları haline getiriyor. Sergiyi 13.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edenlere ise, bu zihinsel yolculuklarında bizzat eşlik ediyor.

Verjin Şabcı İstanbul’da doğdu. 1974 yılında Kristin Saleri’yle resim çalışmalarına başladı. 1980-1986 yılları arasında İstasyon Sanat Merkesi Profesör Sabri Berkel Atölyesi’nde resim yapmaya devam etti. 2011 yılında Arshille Gorky Liyakat Nişanı’na değer görülen sanatçı, yapıtlarıyla çeşitli kitaplarda yer aldı. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi

Etiketler

Verjin Şabcı


Yazar Hakkında