‘Miqayel Voskanyan ve Arkadaşları’ İstanbul’u sevdi

Geçen haftasonu İstanbullu dinleyicileriyle ilk kez buluşan ‘Miqayel Voskanyan & Friends’ Yerevan’a pozitif enerjiyle dönüyor. Albüm hazırlığındaki grubun kurucusu Miqayel Voskanyan’a, konsere ilişkin izlenimlerini sorduk.

Yerevanlı folk-fusion müzik topluluğu ‘Miqayel Voskanyan & Friends’ (Miqayel Voskanyan ve Arkadaşları), 8 Ekim Cumartesi akşamı İstanbul’da ilk kez sahne aldı. Grup, Ortadoğu ve Kafkasya’ya özgü bir geleneksel enstrüman olan tarın ön plana çıktığı, çağdaş bir müzik yapıyor. Özgün bestelerinin yanı sıra halk şarkılarını da yeniden yorumlayan topluluk, caz, funk, rock ve dünya müziğinden öğeleri bir araya getiriyor. ‘Dünyada Bir Köşe’ festivali kapsamında Türkiye’de, İstanbul’da dinleyicileriyle buluşan grubun kurulmasına önayak olan Miqayel Voskanyan’la ‘Miqayel Voskanyan & Friends’in kuruluşunu ve İstanbul konserine dair izlenimlerini konuştuk. 

Sırada ikinci albüm var

“‘Miqayel Voskanyan & Friends’ benim inisiyatifimle, 2011 yılında kuruldu. O zamana kadar çok sayıda şarkı bestelemiştim, artık konser vermenin zamanı gelmişti. Sahnede birlikte çalmak için birkaç arkadaşımı davet ettim. Bu bizim ilk ortak deneyimimiz oldu. İlk etkinliğimiz çok iyi geçti, hem dinleyici çok memnun kaldı, hem de biz. Bunun üzerine bir müzik grubu kurarak yola devam etme kararı aldık. Beş yıl boyunca çok yoğun çalıştık; repertuvarımızı zenginleştirdik; farklı gruplarla ve müzisyenlerle ortak çalışmalar yaptık; ABD’de, Fransa’da, Almanya’da, Güney Kore’de, Çin’de ve birçok diğer ülkede çeşitli festivallere katıldık, konserler verdik. Bu arada ‘Folk Fusion by Miqayel Voskanyan & Friends’ adlı ilk albümümüzü çıkardık. şimdi sıra ikinci albümde. Yeni albümde çağdaş folk türünde çalışmalar olacak; rock ezgilerine, ilk albümde olduğundan daha fazla yer vereceğiz. Bu projede Hover Devlet Oda Korosu’yla birlikte çalışıyoruz. Albümün adı ‘Nightology’ olacak. Bir taraftan Ermeni halk şarkılarını da yorumluyor, konserlerimizde çalıyoruz.”

‘Burada çok iyi karşılandık’

‘Dünyada Bir Köşe’ festivalinden, geçen yıl bu organizasyonda bir konser veren ‘Medz Bazar’ grubu vesilesiyle haberdar olduklarını söyleyen Voskanyan, konserin kendileri açısından çok olumlu geçtiğini dile getiriyor: “İstanbul’a ve bu festivale ilk defa geliyorduk. Bizim için yepyeni bir ortamdı. İstanbul’a gelmeyi, buradaki kültürü, tarihi yerleri görmeyi hep istiyorduk. Organizasyondan çok memnun kaldık. Sadece tek bir konser verebildiğimiz için üzülüyoruz; İstanbul Ermeni cemaatine dönük, daha büyük bir konser de vermek isterdik. Konser sonrası Ermeni gençlerle tanıştık, sohbet ettik. Burada çok iyi karşılandık. Yerevan’a pozitif enerjiyle döneceğiz.”

“Türkiye’deki müzik gruplarıyla çalışmak ister miydiniz?” diye soruyoruz Voskanyan’a. Yanıtı olumlu: “İstanbul’u çok merak ediyordum, ziyaret etmeyi hep istiyordum. Sanatla uğraşan biri olarak bütün kültürlere ilgim var. Siyasi durumlar beni ilgilendirmez. İstanbul’dan bir arkadaşım şehri bana o kadar renkli, o kadar detaylı anlatmıştı ki, gelip burayı görmek, bu şehrin insanlarıyla tanışmak bile benim için çok şey ifade ediyordu. İstanbul’daki sanatçılarla çalışmak isteriz elbette. Bildiğimiz ve takip ettiğimiz kadarıyla Türkiye’de harika müzisyenler ve müzik toplulukları var. Müzik alanında deneysel ortak çalışmalar yapmak bizim için hem keyifli, hem verimli oluyor.”

Caz, funk, rock ve dünya müziğini Ermeni halk müziğiyle harmanlayan ‘Miqayel Voskanyan & Arkadaşları’, Miqayel Voskanyan (tar ve vokal), Davit Melkonyan (saksafon), Arman Peshtmaljyan (piyano), Gurgen Ghazaryan (bas gitar) ve Movses Ghazaryan’dan (davul) oluşuyor. Ermenistan’ın çeşitli şehirlerinde, özellikle de Yerevan’da sık sık konser veren grubun etkinliklerini Facebook sayfasından takip edebilirsiniz. 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik



Yazar Hakkında