Bir oyun, bir konser

Bugünlerde peş peşe duyurulmaya başlayan tiyatro ve konserler, bu sene harika etkinlikler izleyeceğimizin garantisi.

Yazın ılık geceleri aralıklarla sürerken, bir yandan Cemil Topuzlu’daki açık hava konserleri halen devam ederken, yavaş yavaş sonbahar-kış sezonuna geçmekte yarar var. Eminim siz de fark etmişsinizdir, genellikle bu mevsimde sahne sanatlarının tüm alanlarında bir canlanma yaşanır. Bugünlerde peş peşe duyurulmaya başlayan tiyatro ve konserler, bu sene harika etkinlikler izleyeceğimizin garantisi. 

Britanyalı yazar David Hare tarafından yazılan ve Haluk Bilginer tarafından Türkçeye çevrilen ‘Pencere’ adlı oyun 17 Ekim Pazartesi akşamı 20.30’da Zorlu PSM sahnesinde izleyiciyle buluşacak. ‘Saatler’ (The Hours, 2002) ile ‘Okuyucu’ (The Reader, 2008) filmlerinin senaryolarıyla iki kez Oscar’a aday gösterilen senarist David Hare’in imzasını taşıyan, orijinal adı ‘Skylight’ olan oyun, farklı dünya görüşlerine sahip Tom ve Kyra’nın yıllarca aradan sonra bir gece buluşup, geçmişi, hayatı ve birbirlerini sorgulamalarını konu alıyor.

Hikâye bizi, Londra’nın yoksul bir mahallesinde, orta direk bir yaşam süren otuzlu yaşlarındaki öğretmen Kyra’nın evine götürüyor. Oyunun her dakikasında, başarılı tiyatro sanatçısı Haluk Bilginer’in alışılageldik sahne hâkimiyeti ve karizması öne çıkıyor. Usta oyuncu burada, işinde başarılı ancak gönül ilişkilerinde sınıfta kalmış bir girişimci rolünde. Esra Bezen Bilgin, özgür düşünceli (feminist de denebilir) bir öğretmeni canlandırırken, Kürşat Demir delikanlı rolünü başarıyla üstleniyor. Metin ve diyaloglar son derece akıllıca kaleme alınmış ve seyirciye aktarılmış. Zaten bu yüzden, iki perdelik, toplam 130 dakika süren oyunda seyirci bir an olsun sıkılmıyor, saatine bakmak kimsenin aklının ucundan geçmiyor. Birkan Uz’un ilk reji denemesi, profesyonel bir yaklaşımla, seyirciyi özlediği tiyatro oyunlarına kavuşturmayı başarıyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ‘Pencere’ kaçırılmaması gereken bir oyun. Biletler Biletix ya da PSM gişelerinden temin edilebilir.

Klasik müziğin tabularına karşı

Gelelim heyecan verici bir konser haberine... Klasik müzik dünyasının asi çocuğu Nigel Kennedy, 4 Kasım Cuma akşamı 21.00’de Volkswagen Arena Sahnesi’nde olacak. Albümleri milyonlar satan dünyaca ünlü keman virtüözü, bu kez rock müziğin efsane ismi Jimi Hendrix’in klasikleriyle karşımıza çıkıyor. 1989 yılında çıkan ‘Vivaldi: The Four Seasons’ adlı albümünün iki milyondan fazla satmasıyla Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Kennedy, İngiltere’de iki yıldan uzun süre klasik müzik listelerinde üst sıralarda kaldı. Sanatçı, Johann Sebastian Bach’ın müziğine davul, gitar, kontrbas ekleyerek kendi caz yorumunu getirdi ve klasik müziğin tabularına başkaldırmayı görev edindi. Kate Bush, Paul McCartney, Talk Talk ve Stranglers’ın albümlerinde de çalan Kennedy, ‘Let Loose’ ve ‘Kafka’ adlı iki caz albümü çıkardı, Goran Bregovic ve Jimi Hendrix coverlarıyla dinleyenlerini kendine hayran bıraktı. İstanbul’da, Jimi Hendrix’in ‘Purple Haze’, ‘Fire Drifting’ ve ‘Foxy Lady’ gibi unutulmaz şarkılarını kendi tarzıyla yorumlayacak olan sanatçının, elektronik müzikten akustiğe uzanan eşsiz bir performans vadettiği konser için yerinizi şimdiden ayırtın.



Yazar Hakkında