"Hem operasyonda hem masada olacağız"

Sabah saatlerinde başlayan Musul operasyonu sonrası Türkiye tarafından ilk açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Operasyonda da masada da olacağız’ derken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Türkiye’nin Musul’la ilgili ‘B ve C planları’ olduğunu söyledi.

Irak ordusu ve Şii milislerin yanı sıra, Peşmerge ve Türkiye'nin Başika'da eğittiği Sünni güçlerin de katıldığı Musul harekâtı başladı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri harekâta hava desteği veriyor.

Operasyona 30 bin Irak askeri, Şii milis ve Peşmerge’nin yanı sıra, Türkiye’nin desteklediği 1500 Sünni yerel güç ve Irak ordusuna danışmanlık yapan 600 ABD katılıyor. 

Operasyonun amacı, yaklaşık 8 bin IŞİD militanının konuşlandığı Musul’u, iki senenin ardından IŞİD’den geri almak. 

Irak merkezi hükümetine bağlı güvenlik kaynaklarının, BBC'ye verdiği bilgiye göre, Peşmerge birlikleri Kakareş, Bartila ve Hamdeniye bölgelerinde ilerleme kaydediyor. Peşmerge, Musul'un doğusunda kalan bu cephe bölgesinde, IŞİD'in elinde olan 5 köyü geri aldı. 

Birleşmiş Milletler, 1,5 milyon sivilin hâlâ yaşamaya devam ettiği Musul'da insani krize karşı tarafları uyardı. 

Musul operasyonu ilk gününde devam ederken Türkiye’den ardı ardına açıklamalar geldi. 

“Kimse Başika’dan çıkmamızı beklemesin”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada Türkiye sınırlarının tehdit altında olduğunu söyleyerek, Başika krizine değindi; ‘Kimse Başika’dan çıkmamızı beklemesin, operasyonda da masada da olacağız’ dedi. 

Açıklamadan satırbaşları şöyle:  

“Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Operasyonda da olacağız masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil.”

“Türkiye Musul'a girmesin diyorlar. Nasıl girmeyelim? 350 km sınırım var benim Irak'la. Ve ben bu sınırdan tehdit altındayım. Bize Başika'dan çıkın diyorlar. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin. DAEŞ'e karşı her türlü operasyonları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.” 

“Mezhep çatışmaları”

"Ülkemizin Musul operasyonu dışında tutulmasının sebebi, Türkiye’nin orada mezhep çatışmasının önüne geçeceği bilindiği için. Biz Sünni-Şii çatışmasına 'evet' diyemeyiz. Irak Ordusu Şia’dan oluşuyor. Bunlar Musul’a geldikleri zaman Sünnilerle vuruşacaklar. Kusura bakmasınlar, biz yeni mezhep çatışmalarına 'evet' diyemeyiz"  

“B ve C planlarımız var”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında Musul operasyonuna değindi. Kurtulmuş şunları söyledi: 

“B ve C planlarımız var ama bunları ortalık yerde konuşacak değiliz. Türkiye Kuzey Irak yönetimiyle çok yakın temas içerisinde. Türkiye’nin eğittiği güçler peşmergeyle hareket ediyor. Musul’u bir örgütten kurtarırken başka bir örgütün eline bırakmanın sakıncaları üzerinde duruyoruz.”

“Müsteşarımız Bağdat yolunda”

“Operasyon Türkiye’nin genel çerçevesine uygun devam ediyor. Konuyu Bağdat’la da istişare edeceğiz. Dışişleri Bakanlığı müsteşarımız Bağdat yolunda. Hava sahası açıldı, geçiş izni sağlandı.” 

“Kilit şehirlerden biri Halep”  

“Bölgedeki krizin sonlandırılması için kilit şehirlerden birisi Halep'tir. Halep'e gidecek olan yardım konvoylarının korunması şarttır. İnsani yardımların acil bir şekilde Halep'e ulaştırılması için uluslararası bir yardım konvoyu oluşturulabilir.”

“Herhangi bir şekilde, bölgedeki Musul operasyonunun mezhep çatışmasına dönüştürmemek gerekir. Sorunun çözümü, oranın yerel insanlarının Musul'un DEAŞ'tan temizlendikten sonra yönetilmesidir.”

“Türkiye etkilenecek” 

“Musul'da işlerin ters gittiğini düşünün, insanların kaçmak zorunda olduğunu düşünün. DEAŞ militanları Milano veya Berlin'e kaçacak değildir, Türkiye'yi tehdit edeceklerdir. Çok ciddi sorunlar karşı karşıyayız. Türkiye göç dalgaları ve terör dalgaları üzerinden etkilenecek bir ülkedir.”

Kategoriler

Türkiye Dünya

Etiketler

Musul operasyonu