Barzani: Ankara operasyona katılmak istiyorsa Bağdat'la anlaşmalı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ”Peşmerge Musul'da DAEŞ’a öldürücü darbe vurdu” dedi. Barzani ayrıca, "Musul'da hiçbir intikam davranışına izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı. Barzani, Türkiye ile ilgili olarak da 'Bağdat ile Ankara arasında uzlaşı olması gerektiğini düşünüyoruz' diye konuştu.

Musul operasyonu sürerken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve Irak ordusundan bazı komutanlar Hazır Cephesine gelerek Peşmergeleri ziyaret etti.  

Daha sonra basın toplantısı düzenleyen Barzani, ilk kez Irak askerleri ve Peşmerge güçlerinin ortak bir amaç için hareket ettiğini söyledi. 

Barzani, operasyonla ilgili şunları söyledi:  

“Operasyonun ilk gününde 200 km'lik bir bölge kurtarıldı. Musul'un doğu-güney cephesindeki operasyon Peşmerge ve Irak ordusu tarafından yürütüldü. Koalisyon güçlerine teşekkür ediyorum. Musul'un Halep'e dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Umarım Musul kurtarılacak, terör ve teröristlerin sonu gelecek. Musul halkı Peşmerge ve Irak ordusuna güvenmeli. Hiçbir zarar görmeyecekler. Hiçbir intikam yaklaşımı olmayacaktır. Kendilerini zulümden kurtaracağız ve güven içinde yaşamalarını sağlayacağız."

“IŞİD sonrası siyasi çözümlerin bulunması gerekiyor”

Irak Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani, gazetecilerin Ankara'nın Musul operasyonunu katılmak istediği ile ilgili talebi ile ilgili soru üzerine ise, "Ankara ile Bağdat arasında uzlaşma olması gerektiğine inanıyoruz. Ankara operasyona katılmak istiyorsa, Bağdat'la anlaşmalı" diye yanıtladı.

Başbakan Neçirvan Barzani, IŞİD'in tüm dünya için tehdit olduğunu ve Musul operasyonunun tüm dünya için önemli olduğunu söyledi, “Büyük operasyon başladı ancak, IŞİD'in saldırıları, bütün dünyanın güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu bir kez daha gösterdi. IŞİD'in varlığı sadece bölgedeki bazı devletleri değil, tüm dünyaya tehdittir. IŞİD sonrası uygun ve sistemli bir şekilde idari siyasi çözümlerin bulunması gerekiyor. Söz konusu süreçte, Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bölgede barışçıl bir çözümün sağlanması için güçlü bir rol üstlenmeye hazırdır” dedi. 



Yazar Hakkında