Bakan Işık: Musul operasyonuna havadan katılmak için mutabakata vardık

Savunma Bakanı Fikri Işık’ın açıklamasına göre Türkiye, Musul operasyonuna hava unsurlarının katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata vardı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Irak’ın Musul kentine yapılacak operasyonda, Türkiye’nin de koalisyonun hava harekatında yer alacağını açıkladı.

Konuyla ilgili henüz Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ya da Irak’tan doğrulama gelmedi.

İtalya’nın başkenti Roma’daki İtalya Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları (SEDM) Toplantısı’na katılan Bakan Işık, buradaki temaslarının ardından, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Işık, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı sorusuna, “Musul operasyonuna hava unsurlarımızın katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata vardık” yanıtını verdi.

Fransa’nın başkenti Paris’te ilerleyen günlerde yapılacak Musul toplantısına, Türkiye’nin davet edildiği ve bu konudaki değerlendirmeleri sorulan Işık, davet kararının isabetli olduğunu belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım da dünkü grup toplantısında “Operasyonda bizim hava kuvvetlerimiz de yer aldı” iddiasında bulunmuş, toplantı çıkışında gazetecilerin “Türkiye uçakları Musul operasyonuna katıldı mı” sorusu üzerine, “Şu anda değil, uçaklarımız kullanıldığı zaman  koalisyonun içinde bizimkiler de yer almış olacak” demişti.

Hürriyet Gazetesi’nden Deniz Zeyrek’e konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye ile ABD genelkurmay başkanlarının Washington’da yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin Musul operasyonuna hava unsurlarıyla katılması konusunda anlaşma sağlandığını söyledi.

Habere göre Kuveyt’teki harekât komutanlığı operasyon emirlerine Türkiye jetlerini de dahil edecek.  

Anlaşma çerçevesinde Musul operasyonu için İncirlik’teki koalisyon uçakları da kullanılacak. Diyarbakır’daki hava üssü ise Musul’a yönelik hava operasyonunun muhabere, arama ve kurtarma merkezi olacak. Koalisyon, muhabere, arama ve kurtarma unsurları olmadan hiçbir hava operasyonu yürütemiyor. Bu arada, operasyonda kritik rol oynayan insansız hava araçları (İHA) konusunda Türkiye’nin bir katkısı olmayacak. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında