Demirtaş: Referandumda 'hayır' kampanyası yürüteceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 11 Ekim’de düzenlenen operasyonda HDP ve DBP il, ilçe eş başkanları ile yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenledi. Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantıya Demirtaş’ın yanı sıra HDP Diyarbakır milletvekilleri ve yöneticiler de katıldı.

HDP ve DBP’ye yönelik operasyonlarda 34’ü eşbaşkan olmak üzere toplam 62 kişinin gözaltına alındığını belirten Demirtaş, HDP’lilerin kapalı spor salonunda tutulduğunu söyledi, üzerinden bir hafta geçmesine rağmen henüz tek bir kişinin ifadesinin alınmadığına dikkat çekti. 

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Hukuksuzluğa son verilsin” 

"İktidarın bizden rahatsız olmasını anlayışla karşılıyoruz. Bize yönelik sert eleştirilerini anlayabiliyoruz. Ancak bu işe yargının karıştırılmasını kabul etmiyoruz. Diyarbakır yargısı ve Emniyet Müdürlüğü’ne çağrı yapıyoruz. Yaptıklarınız hukuka aykırıdır. Operasyonların bir misilleme olduğu açıklamaları vahim bir durum. HDP ve DBP’nin yöneticilerine yönelik misilleme demokrasiye karşıdır. Siyasi cinayetlere karşı olduğumuzu açıkladık. HDP’nin tavrı budur. Bütün bu olanların faturasını HDP’ye çıkaranlar yanlış yolda. Diyarbakır Valisi’ne çağrı yapıyoruz. Arkadaşlarımıza yapılan hukuksuzluğa son verilsin. “ 

“Gözaltı süresinin uzatılmasının hiçbir anlamı yok. Soracakları bir soru yoksa arkadaşlarımızı neden gözaltına aldılar. Modern hukuk ve yasalar birbirine karıştırılırsa olmaz. Toplum hukuk ve yargıdan mağdur oluyorsa artık toplumu yönetemezsiniz. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı. Gerilimi tırmandırmanın bir anlamı yok.” 

“Avukat arkadaşlarımız gözaltındakiler için 3 kez itiraz etti, ancak reddedildi. Buna karşı arkadaşlarımız bireysel Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacak. TV’ler de kapattı. Zarok TV kapatıldı. Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger okulunu kapattılar. Birileri Diyarbakır halkının sabrını taşımak istiyor. Bu yanlışlardan bir an önce dönmelerini istiyoruz."

“Ülkeyi uçuruma götürüyor”

“Gazetecilerin Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma isteğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Demirtaş, "Türkiye’nin neden Musul operasyonuna katılmak istediğini Misak-i Milli sınırları kapsamında olduğunu Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor zaten. Niyeti buysa bu bölgede yeni savaşlara giden yolun taşlarını döşemekten başka bir şey değildir. Türkiye’nin müdahalesi olacaksa o da gerçek Musul halkının Musul’a dönmesi, göç edeceklere yardım etme temelinde olmalıdır. Böyle olursa destekleriz, sınırları karıştırırsa HDP olarak karşı duracağız. Kimse Türkiye’nin Musul’a girmesini istemiyor" dedi.

"AKP iktidarı at gözlüğünü takmış, ülkeyi uçuruma götürüyor. HDP olarak iktidarı akli selim davranmaya ve Türkiye toplumuna gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Kürt halkının haklarının tanınması, Rojava’daki bütün partilerle doğru ilişkiler kurulması, mezhepsel politikalardan vazgeçmesi, Aleviler açısından önemli adımlar atması lazım.”

“Hayır” kampanyası 

Son olarak bugün AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın gündeme attığı başkanlık ve referandum konusunda değerlendirmede bulunan Demirtaş, "Demokrasi olacak mı olmayacak mı? Demokrasi işleyişi olacak mı? Parlamento devlet başkanını denetleyecek mi? Adalet güçlü mü? Biz bunlara bakarız. Bunlar olmasa diktatörlük olur. Fiili olarak yapılan da kusura bakmayın beyefendi diktatörlük yapıyor. Parlamentoda oyumuz hayırdır. Referandumda da hayır kampanyasını yürüteceğiz. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyaç var. Ülkenin başkana değil demokrasiye ihtiyacı var."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında