Yunanistan’ın İstanbul Konsolosluğu ayrımcı uygulamayı iptal edecek mi?

Yunanistan’ın Hataylı Rum Ortodokslara, İstanbullu Rum Ortodokslardan farklı bir vize uygulaması yaptığı ortaya çıktı.

İstanbullu Rum Ortodokslar Yunanistan'a vize başvurusu yaptıklarında diğer vatandaşlardan daha ayrıcalıklı bir prosedüre tabi tutularak vize ücreti ödemiyorlar. Ekümenik Patrikhane’den alınan vaftiz belgesi Rum olduklarına dair kanıt olarak kabul ediliyor. Bu belge ile müracaat ettikleri takdirde başvurular farklı bir yol izliyor. Bu, Rumların Schengen vizesi almalarını kolaylaştırmak için başvurulan bir uygulama özelliği taşıyor.  

Vaftiz belgeleri Fener Patrikhanesi’nden olmayan Hataylı Rum Ortodokslar ise İstanbul Rumlarından farklı olarak diğer vatandaşlarla aynı vize başvuru şartlarına uymak zorunda kalıp, vize ücreti de ödüyorlar. Rum Lisesi mezunu Hataylılar ise Yunanca bildikleri gerekçesiyle diğer Rumlar gibi ücretsiz vize başvurusu yapabiliyorlar.  

Fakat 5 Ekim 2015 tarihinde Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından 'Kosmos Vize Hizmetleri’ne iletilen kararnameye göre artık Rum okulundan mezun olmasına bakılmaksızın vaftiz belgesi Ekümenik Patrikhane’den olmayan veya nüfus kütüğü Hatay olan tüm Rum Ortodokslar vize için ücret ödeyecek ve diğer vatandaşlarla aynı belge prosedürüne tâbi olacaklar. Böylece Rum Lisesi mezunu Hataylı Rum Ortodokslara verilmiş olan ücretsiz vize hakkı da geri alınmış oldu. 

Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Agos'a verdiği bilgiye göre, konsolosluk yetkilileri bu uygulamanın iptal edilmesi için gerekli çalışmalara başladılar.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında