Pastöre suikast davasında kamu görevlilerine soruşturma

Kocaeli Protestan Kilisesi Pastörüne suikast hazırlığı iddiasıyla açılan dava devam ediyor. Sanıkların irtibatlı olduğu ortaya çıkan bir binbaşı ve bir polis komiseri hakkında yargılama izni çıktı. İki kamu görevlisiyle ilgili olarak soruşturma izni verildi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, 16 Ocak 2013’de düzenlediği operasyonda, İzmit Protestan Kilisesi Pastörü Emre Karaali’ye yönelik suikast hazırlığında olduğu iddia edilen 14 kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan 6 kişi hakkında  ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ateşli silah bulundurmak, suç örgütü isimlerini kullanarak tehditte bulunmak’ gibi suçlamalarla iddianame düzenlenerek dava açılmıştı. 

Sanıkların yargılanmasına Kocaeli’nde devam ediliyor. Dava dosyasında sanıkların Yüzbaşı Levent Birsin ve Diyarbakır Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli komiser Hasan Erdoğan’la irtibat halinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Soruşturma izni verildi

Pastör Emre Karaali’nin avukatları dosyada adı geçen kamu görevlilerinin araştırılması için suç duyurusunda bulunmuştu. İçişleri Bakanlığı müfettişleri konuya ilişkin inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrasında ismi geçen kamu görevlileriyle ilgili yeterli delil olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni verilmedi.  Bakanlığın kararına hem Karaali’nin avukatları hem de Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. İtirazın ardından Bölge İdare Mahkemesi, kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni verilmesine karar verdi. Silvan Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. 

MİT iddiası devam ediyor  

Davanın son duruşması 19 Ekim’de Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya, Pastör Karaali’nin avukatlarıyla sanık Murat Göçer katıldı. Mahkeme savcılık tarafından açılan soruşturmanın beklenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 23 Şubat tarihine erteledi.

Dava sürecinde daha önce ifadeleri alınan sanıklar MİT’le çalıştıklarını ve MİT’e bilgi verdiklerini söylemişlerdi. Son duruşmada dinlenen sanık Murat Göçer bu iddiayı yineledi. Göçer, evinde ele geçirilen belgeleri MİT’e teslim ettiğini söyledi.  Sanıkların evlerinde Kocaeli Protestan Kilisesi’ne ait bilgiler, krokiler, Pastör Emre Karaali’nin evinin krokileri bulunmuştu. Mahkeme heyeti MİT iddialarına ilişkin şimdiye kadar herhangi bir işlem yapılmasına karar vermedi. Silvan’da devam eden soruşturmanın ardından dava açılmasına karar verilirse her iki dosyanın Kocaeli’de birleştirilmesi bekleniyor. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.