AGİT dönem başkanı Eamon Gilmore Bakü'de

AGİT Dönem Başkanı, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, Güney Kafkasya ziyareti çerçevesinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de resmi temaslarda bulundu.

Azerbaycan Milli Meclis Başkan Yardımcısı Bahar Muradova ile görüşen AGİT Başkanı, son günlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalardan tedirgin olduğunu söyledi. Gilmore, sorunun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirterek, Minsk Grubu'nun çabalarını desteklediğini bildirdi.     

Meclis başkan yardımcısı Bahar Muradova, Azerbaycan'da sorunun barışçıl yollarla çözülmesi yönünde siyasi iradenin bulunduğunu ancak Azerbaycan topraklarının işgal altında olmasına karşın AGİT dahil uluslararası kurumların konuyla ilgili net tavır sergilemediklerini öne sürdü.     

Gilmore, 2013'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine AGİT'in gözlemci olarak katılmak istediğini belirtmesi üzerine Muradova, Azerbaycan'da seçimlerin şeffaf olduğunu ve diğer uluslararası kurumlar gibi AGİT'in de seçimleri izleyebileceğini bildirdi.  

Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de görüşen Gilmore,  görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesi zorunluluğuna vurgu yaptı. Gilmore, cephe hattından keskin nişancıların çekilmesi ve son günlerde gerçekleşen olayların araştırılması gerekliliğini dile getirdi.

Görüşmede, mevcut durumun kabul edilemez olduğu ve sorunun bir an önce çözülmesi gerekliliği konusunda anlaştıklarını söyleyen Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Azerbaycan'ın cephe hattında yaşanan olayların araştırılmasına itiraz etmediğini fakat bunun Ermenistan ordusunun işgal edilmiş Azerbaycan topraklarından çıktıktan sonra mümkün olacağını belirtti. Ermenistan'ın bir an önce işgal ettiği  Azerbaycan topraklarını terk etmesi gerektiğini vurgulayan Memmedyarov, işgalin sonlanması durumunda keskin nişancılara da gerek kalmayacağını açıkladı.

 

AA

Kategoriler

Güncel Ermenistan