Aslı Erdoğan için basın toplantısı

Tutukluluğunun ikinci ayına giren Aslı Erdoğan’ın durumuna ilişkin insan hakları örgütleri bu Çarşamba bir basın toplantısı düzenliyor.

Aslı Erdoğan’ın içinde bulunduğu bu hukuksuz uygulamalara dikkat çekmek için, İHD (İnsan Hakları Derneği ), Mazlum-Der, PEN Türkiye, TİHV (Türkiye İnsan Hakları Vakfı) ve TSY (Türkiye Yazarlar Sendikası), “Aslı Erdoğan’a Özgürlük” başlığı altında 26 Ekim Çarşamba günü, saat 12:00’de bir araya gelerek bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantı Taxim Hill Otel’de gerçekleşecek. 

Basın toplantısında Ahmet Faruk Ünsal (Mazlum-Der Bşk.), Mustafa Köz (TYS Bşk.), Öztürk Türkdoğan (IHD Bşk.), Şebnem Korur Fincancı (TİHV Bşk), Zeynep Oral’ın (PEN Türkiye Bşk.) yanı sıra, Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostu ve avukatı Erdal Doğan da birer konuşma yapacak. 

Toplantıda, Aslı Erdoğan örneği üzerinden bugün Türkiye’deki hak ihlallerine, fikir ve ifade özürlüğü gasplarına, basın özgürlüğünün kalmamasına ve yargının hukuk dışı siyasi işleyişine dikkat çekilecek. Ayrıca Erdoğan’ın dünya çapında kabul görmüş olan edebiyatçı kimliği ve içinde bulunduğu duruma karşı dünya çapındaki tepkilerden söz edilecek.

Ne olmuştu?

Yazar Aslı Erdoğan, 16 Ağustosta gözaltına alınmış ve 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Erdoğan, sembolik ve hukuki sorumluluğu olmayan bir görev olan kapatılan Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyeliği ve 3’ü Özgür Gündem ve 1’i Karakarga gazetelerinde yayınlanan 4 yazısı neden gösterilerek tutuklanmıştı.

Hapiste olduğu süre içinde uluslararası prestijli bir edebiyat ödülü Tucholsky (İsveç) ödülünü de kazanan Erdoğan’ın tutuklu yargılanması ve 2 aydır hala iddianamesinin hazırlanıp davasının açılmaması hukukçular tarafından mevcut yasalara aykırı bulunuyor. Ayrıca Erdoğan’ın dava konusu edilen 4 yazısını da inceleyen tüm ceza hukukçuları bu metinlerde hiçbir suç unsuru bulamıyor.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında