Bireysel silahlanma çağrıları Meclis gündeminde

Son günlerde sosyal medya hesapları üzerinden “AkSilahlanma” başlığı altında yapılan bireysel silahlanma çağrıları üzerine CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu meclise bir soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Çağrıların hükümetle bağlantısı olup olmadığını sordu.

Sosyal medyada yapılan ve Ak Parti mensubu bazı siyasilerin de detsek verdiği silahlanma çağrılarıyla ilgili olarak Tanrıkulu, ‘çağrıların AKP ve Hükümetle doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunuyor mu?’ diye sordu. 

Tanrıkulu’nun sorduğu sorular arasında, 15 Temmuz’dan sonra kaç vatandaşa silah ruhsatı verildiği de yer alıyor. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde şu sorular yer alıyor:  

1. “AkSilahlanma” başlığı altında yapılan bireysel silahlanma çağrılarının AKP ve Hükümetle doğrudan veya dolaylı bir ilgisi bulunmakta mıdır?
2. Vatandaşı silahlanmaya çağıran grupların iç savaş çığırtkanlığı yaptığı tespitinden hareketle araştırması, soruşturması yapılmakta mıdır? Yapıldıysa, güncel akıbeti nedir?
3. Bireysel silahlanma çağrıları tek bir merkezden mi yürütülmektedir?
4. 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana kaç vatandaş ferdi silah edinmiş, kaç kişiye silah ruhsatı verilmiştir?
5. Türkiye genelinde illere göre kaç vatandaşın bireysel silah ruhsatı bulunmaktadır?
6. 1 Ocak 2016 tarihi ile 1 Ekim 2016 tarihleri arasında kaç ruhsatlı silahla öldürme veya yaralama gerçekleşmiştir?
7.Hükümetin silah ruhsatı edinmeyi kolaylaştıracak herhangi bir düzenleme çalışması bulunmakta mıdır?

Soylu: Her parti yetkilisine silah ruhsatı vereceğiz

Bireysel silahlanma çağrılarıyla ilgili ilk açıklama, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından Şeref Malkoç’dan gelmiş, Malkoç, ‘Milletimizin ruhsatlı silah almasının önü açılacak. Darbeye teşebbüs edenlere karşı milletin meşru müdafaa hakkını korumak için silah ruhsatı vermenin önünün açılması lazım. Rahatlatılması lazım” demişti

Benzer şekilde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de “15 Temmuz darbe girişiminden sonra bunu gizlemenin bir âlemi yok, muazzam bir silahlanma oldu. Pompalı tüfeği alan evine atıyor” diyerek silahlanmanın arttığını iddia etmişti. 

Sosyal medyada #Aksilahlanma kampanyaları artarken, konuyla ilgili bir teşvik açıklaması da İçişleri Bakanı Süleymen Soylu’dan geldi. 

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, Afyon’da devam eden AKP İstişare Toplantıları’nda konuşan Soylu, yerel siyasetçilere silah ruhsatı verilmesiyle ilgili bir uygulamayı hayata geçireceklerini duyurdu. Son dönemde siyasi parti üyelerine saldırıların yoğunlaştığını savunan Soylu, “Her parti yetkilisine silah ruhsatı vereceğiz. Güvenlik görevlisi, koruma da vereceğiz. Hatta korumayı koruculardan da verebiliriz. Uzun menzilli silahlarla korunmalarını sağlayacağız” dedi. 


Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında