Animasyon kahramanlarıyla üç gün

Uluslararası Canlandırma Günleri, 26 Ekim’de başlıyor. Festivalde, 70. yılını kutlayan Yunanistan canlandırma sineması için özel bir seçki de yer alıyor.

2011 yılında kurulan Canlandıranlar Derneği tarafından yürütülen bir animasyon film gösterimi organizasyonu olan Uluslararası Canlandırma Günleri'nin dördüncüsü 26 Ekim Çarşamba günü İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde başlıyor.   

Yunanistan canlandırma sineması 70 yaşında

Bu yılki etkinlik kapsamında Yunanistan animasyonunun 70. yaşı kutlanıyor. Hem klasikleri hem de son dönem filmleri olmak üzere Yunanistan yapımı animasyonlardan toplam 24 film gösterilecek olan etkinlikte, Yunanistan'ın ilk animasyon filmi olan, 1945 yapımı ‘Duce Narrates’ de izleyiciyle buluşacak. 

Üç gün devam edecek olan festivalde Türkiye’de daha önce vizyonda gösterilmemiş uzun metrajlar ve yine Türkiye’de ilk defa gösterilecek 6 dakikalık ödüllü bir sanal gerçeklik (VR) animasyon filmi de yer alıyor. Her yıl olduğu gibi Türkiye ve Fransa’dan kısa animasyon film seçkilerinin yer aldığı etkinliğe birçok farklı ülkeden konuk da katılım gösterecek. 

Programın dikkat çeken yapımları arasında ''Phantom Boy'' filmi yer alıyor. 11 yaşındaki bir çocuğun beklenmedik bir şekilde kahramana dönüşmesinin hikayesinin anlatıldığı film Oskar Adayı ''Pariste Bir Kedi'' nin yaratıcıları tarafından hayata geçirildi.  

Festivalde ''Türkiye'nin en iyi yeni kısa animasyonları'' gösterimi de yer alıyor. Yanı sıra Bülent Üstün’ün yazıp çizdiği kült çizgi roman dizisinden perdeye uyarlanan Kötü Kedi Şerafettin de gösterilecek.

Festivalin dikkat çekici yapımları arasında ''La Peri'' yer alıyor. Program boyunca her gün son gösterim olarak yayınlanacak olan film, ‘motion capture’ teknolojisiyle klasik müzik ve bale-dans performansını kapsayan yarı-interaktif bir deneyim sunuyor. Deneyimciler VR gölük sayesinde karakterle birlikte oynayıp etkileşime geçebilecek. Oyun tasarımını Alexis Maro'un , yönetmenliğini ise Balthazar Auxietre'nin üstlendiği film Walt Disney’in kült filmi Fantasia'dan esinlenerek üretildi. 

Ücretsiz olan festival filmlerinin bazıları İngilizce, bazıları Türkçe altyazıyla izlenebilecek. Gösterimlere katılmak için bir gün önce Fransız Konsolosluğu'na kayıt yaptırmak gerekiyor. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.  

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında