Şırnaklı aileler ikinci kez mağdur: Çadırlar polis zoruyla söküldü

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mart ayından beri evlerine dönmeyi bekleyen 250 Şırnaklı ailenin çadırları güvenlik güçleri tarafından söküldü.

Şırnak kent merkezinde 14 Mart'ta başlayan sokağa çıkma yasağı devam ederken, kenti terk eden ancak gidecek yerleri olmadığından Cudi dağı eteklerinde kurdukları çadırlarda yaşayan yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu çadırlar, dün gece zorla söküldü. 

Şırnak yolu üzerinde ve şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzakta bulunan Maden Afet Konutları bölgesinde kurulan yaklaşık 250 çadır akşam saatlerinde boşaltıldı. 

BBC Türkçe’ye konuşan  HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, çadırların olduğu bölgeye geldiklerini ama yıkıma engel olmadıklarını aktardı. Encü, "Polis iki saat mühlet vermiş, ya siz çıkarsınız ya da çadırları kepçeyle biz yıkarız demişler. Şu an burda TOMA ve çevik kuvvet araçlarıyla birlikte kepçeler de gelmiş durumda. İnsanlar da mecburen eşyalarını çıkarmak zorunda kaldı. Çadırları da yıkıyorlar" dedi.

Encü, çadırlarda kalanların, hiçbir yere gidebilecek imkana sahip olmayan en yoksul kesimler olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

"Cuma günü polisler zırhlı araçlarla gelerek anonslarla üç gün içinde çadırları kaldırmalarını ve buradan ayrılmalarını istemiş. Mühlet bugün dolunca saat 12 gibi kepçelerle gelip çadırları yıkmak istemişler. Aileler karşı koymuş ama eşyalarını toplamaktan da başka seçenek bırakmamışlar."

Yaşananları sosyal medya üzerinden görüntülü olarak yayınlayan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, çatışmalar nedeniyle evlerini terk edip burada çadırlarda yaşayan insanların artık evlerinin yıkılması nedeniyle gidecek bir yerlerinin olmadığını ve çadırlarını zorla söken devlet tarafından kendilerine hiçbir alternatif sunulmadığını belirtti. 

Kadırhan, "Bu ailelere acilen çözüm bulmak zorundayız. Valilik zorla onları burdan kaldırıyor ama kalabilecekleri herhangi bir yer de göstermiyor. Daha önce de 400 konut inşa etmek istedik ama buna da izin vermediler" dedi.

Belediyenin ev inşa etmek isteyen vatandaşlara malzeme ya da arsa tahsisi konusunda yardımcı olduğunu belirten Kadırhan, şimdiye kadar yaklaşık bin ailenin ev yapmak için kendilerine başvurduğunu söyledi.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında