CHP'den 'Manisa'da Romanlar' raporu

CHP milletvekilleri Tur Yıldız Biçer ve Özcan Purçu, Manisa'daki Romanların durumuna ilişkin hazırladıkları raporu yayımladı. Rapora göre Roman çocuklar ya imkansızlardan okula başlayamıyor, ya da başladığında ayrımcılığa maruz kalıyor. Yetişkinlerin en büyük sorunuysa işsizlik.

CHP Manisa milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer ve Türkiye’nin ilk Roman milletvekili  CHP’li Özcan Purçu, 20 Ekim’de Manisa’da Roman vatandaşların yaşadığı mahallelere yaprıkları ziyaret sonrası bir rapor hazırladı. 

‘Türkiye’de Romanlar: Genelde Türkiye Özelde Manisa’ başlıklı rapor Romanların yaşadığı sorunları masaya yatırıyor. Rapor bugün Manisa Valisi Hakan Güvençer’e de teslim edildi.  

Vekillerin Manisa’da Şehzadeler, Saruhanlı, Kırkağaç ve Soma ilçelerinde yaptığı incelemeler sonrasında hazırladığı rapor, Romanların eğitim, sağlık, barınma konusunda yaşadığı sıkıntıları aktarırken Romanların yaşadığı ayrımcılık ve iş bulma konusunda yaşanan sorunları da ortaya koyuyor.  

Raporda, kamuoyuna “Selendi Davası” olarak yansıyan ve Roman vatandaşların zorunlu göçe zorlandıkları Selimşahlar mahallesinde yaşayan Romanların da hangi şartlarda yaşadığı aktarılıyor. 

Çocuklar eğitime ya hiç başlamıyor ya yarım bırakıyor

Raporda, çocukların okullarda uğradıkları ayrımcılığa dikkat çekiliyor.

Roman çocukları düzenli bir eğitim hayatına ya hiç başlayamıyor ya da çok erken yaşta okulu terk etmek zorunda kalıyor. Örneğin, yine yukarıda bahsi geçen mahalle ile Kırkağaç ilçemizde Roman çocukları gerek okul araç-gereçleri gerekse okul üniformaları olmadığı için okullarına devam edemiyorlar.

Yapılan görüşmelere göre, çocuklarla yan yana gelmek istemeyen sınıf arkadaşları, veliler ve okul yöneticileri çocukların okul yaşamından kopmalarının nedenleri arasında.

‘Geleneksel meslekler’ ayrımcılık nedeni

Roman vatandaşların çoğunun güvencesiz, niteliksiz ve düşük gelirli işlerde çalıştığı belirtilse de rapor göre işsizlik oranı hayli yüksek. Ayrıca, Romanların geleneksel meslekleri arasında sayılan müzisyenlik, demircilik, kalaycılık, sepetçilik, hasırcılık, elekçilik, çiçekçilik ve bohçacılığın yok olmaya yüz tuttuğu, bu meslekleri devam ettirenlerinse ayrımcılığa uğradığı vurgulanıyor.

Altyapı sorunları

Rapordaki incelemelere göre, Romanların yaşadığı mahallelerde altyapı sorunları da sağlıksız yaşam koşullarına neden oluyor. İçme suyu problemi, eevlerin zeminlerini basan kanalizasyon ve lağım suları Roman vatandaşların sağlıklı yaşam koşullarından mahrum olduğunu gösteren göstergeler olarak sıralanıyor; “Örneğin Şehzadeler ilçesi Şelimşahlar mahallesinde Roman vatandaşlara ayrılmış toplu konut alanında elektrik, su, altyapı hizmetleri ile ortaya çıkan problemler bu vatandaşlar için son derece sağlıksız ve yaşamı tehdit eder halde bir hayati soruna dönüşmüş. Bu yaşam alanının çevresinde yılan ve domuz gibi yabani hayvanlarla evlerin içinde de böceklerle mücadele etmek zorunda kalan aileler bulunuyor” deniyor. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında