Agos Başyazı: Geç oldu, güç olmasın

Patriklik seçim süreci durdurulamaz biçimde işlemeye başladı. Görünen o ki, Kasım ayı içerisinde dilekçe valiliğe teslim edilecek. Bundan sonrasıysa iradesine sahip çıkacak ve seçimin her aşamasını yakından takip edecek Ermeni toplumunun inisiyatifine göre şekillenecek.

Yıllardır sürmekte olan Patriklik seçimi kriziyle ilgili olarak yeni bir dönemece girildi. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi, 7 yıldır görevini yerine getiremediği için, kilise geleneklerine dayanarak Patrik II. Mesrob’un emekli edilmesine karar verdi ve Patrik seçimi için başvuru yapılacağını resmen duyurdu. 

2010’da ‘Patrik Genel Vekili’ olarak göreve başlayan Başepiskopos Aram Ateşyan, bugüne kadar seçim gereklerini yerine getirme konusundaki isteksiz tutumuyla tepki toplamış, seçimin yapılabilmesi için Patrikhane önünde eylem dahi yapılmış, gazetelere ilanlar verilmişti. Hemen her sevgi sofrasında dillendirilen bu tepkiler, Ruhaniler Genel Meclisi’nin duyurusuyla bir başlangıç noktası olarak karşılık bulmuş oldu.

Haberi okumak için tıklayın: Mutafyan emekli edildi, seçim süreci başlıyor 

Elbette bu uğurda çok zaman kaybedildi, gereksiz bir makam aşınması yaşandı. Dolayısıyla seçim süreci şu an itibariyle ne derece hızlı ve etkin biçimde yürütülürse, o kadar toplumun yararına işlemiş olacak.  Hukukçular seçim için izne gerek olmadığını, yazılı bir bildirim yapılarak sürecin başlatılması gerektiğini savunuyor.

Ancak vekilliği de fiilen ortadan kalkması gereken Başepiskopos Aram Ateşyan, “Tekrar müracaat edeceğiz. İzin ne zaman gelir belli değil. Bir ay da olabilir, üç ay da olabilir. Hiç olmayabilir de. Çalışmalar ondan sonra başlayacak” diyerek hala muğlaklığa oynayan bir açıklamada bulundu.

Ancak domino taşının düşmesiyle süreç aslında durdurulamaz biçimde işlemeye başladı. Görünen o ki, Kasım ayı içerisinde dilekçe valiliğe teslim edilecek. Bundan sonrasıysa iradesine sahip çıkacak ve seçimin her aşamasını yakından takip edecek Ermeni toplumunun inisiyatifine göre şekillenecek.

Kategoriler

Dosya Başyazı