Erdoğan'ın Fettullah Gülen'e çağrısı için neler konuşuldu

Başbakan Erdoğan'ın Türkçe Olimpiyatları kapanış konuşmasında Fettullah Gülen'i Türkiye'ye çağırması medya ve siyasette yankı buldu. Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, canlı yayında tam destek verirken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 'Geçmişte yaşanan bir kısım huzursuzluklardan dolayı ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır' diyerek Gülen'in artık dönmesini arzuladığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkçe Olimpiyatları'nın Kapanış Gecesinde, Fethullah Gülen'e yönelik 'Gurbet hasrettir. Hasretin bedeli çok ağırdır. Faturası çok ağırdır. Biz gurbette olup şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz.' diyerek dön çağrısı yaptı.

Başbakan'ın bu çağrısına, siyaset ve medyadan destek ve tepkiler geldi.

Erdoğan’ın konuşmasının 3.29 dakikalık bölümü Gülen'in twitter hesabından ve Youtube üzerinden yansıtıldı. 

Ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye dönmesi yönündeki çağrısına ilişkin açıklamaları Fethullah Gülen’in internet sitesine de konuldu.

Zaman Gazetesi Yazarı Hüseyin Gülerce: Başbakan'ın Gülen cemaati lideri Fethullah Gülen'i Türkiye'ye davet ettiğini canlı yaptığı programda izleyicilere aktaran Zaman yazarı Gülerce, tam destek vererek şöyle konuştu: 'Başbakan muhterem Fethullah Gülen'i Türkiye'ye davet etmiş. 'Bu sıla hasreti bitsin ' demiş. Sayın Başbakan'dan Allah razı olsun diyorum. Çünkü bir kaç haftadan beri, özellikle bu özel yetkili mahkemelerin hakimleri savcıları bir grup illa Türkiye'de tırnak içinde 'İktidar-cemaat ' kavgası çıkarmaya çalışıyordu. O fitne ateşine bugün son vermiş oldu Başbakan. Gönülleri kaynaştırmış oldu'

Milat Gazetesi Yazarı İsa Tatlıcan: Milat Gazetesi yazarı İsa Tatlıcan'ın 1 hafta önce kaleme aldığı yazısında, Fettullah Gülen'in Türkiye'ye dönebileceği iddiasını gündeme getirmişti. Tatlıcan yazısında, 'Bu günlerde hizmetten arkadaşlarda güzel bir heyecan var. Hocaefendi'nin yılbaşına kadar Türkiye'ye geleceği söyleniyor.' demiş, Gülen için bir çiftlik inşa edildiğini bildirmişti. Tatlıcan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Pensilvanya'da öğrenci yetiştirmekle meşgul Hocaefendi'nin ABD'de yaşadığı çiftlik evinin bir benzeri İstanbul Maltepe'de kuruluyor. Anlayacağınız bu kez durum ciddi. Umarım Hocaefendi'nin dönüş haberi bu kez doğru çıkar. Hem 'ABD'de esir hayatı yaşıyor' söylentilerinin önüne geçilir hem de 'başsız kalan cemaat kontrolden mi çıkıyor' korkusu bertaraf edilmiş olur.

Kimbilir, belki 25 yıl sonra bir kez daha Hocaefendi'yi Sultanahmed Camii'nde dinleme imkanı bulurum.'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Bozdağ, 'Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi, Türkiye'nin yetiştirdiği önemli kıymetlerden birisidir. Geçmişte yaşanan bir kısım huzursuzluklardan dolayı ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Uzunca bir zamandır ülkesine uzaktan ama gönül açısından da bir o kadar yakından hizmet ettiğini biliyorum. Ama artık uzaktan değil, Türkiye'ye dönmesinde, Türkiye'ye dönüp hasretin bitmesinde fayda vardır. Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan bütün insanları geçmişte Türkiye'ye davet ettik. Onlardan biri olan Kemal Burkay geldi şu an ülkesinde yaşıyor. Türkiye'nin değerlerinin Türkiye'nin dışında olmaktansa Türkiye'nin içinde hizmetine devam etmesi gerektiğini her defasında ifade ettim.' dedi. Gelip gelmeyeceği ile ilgili soruya da Bozdağ, 'Kendi takdiridir. Bizim arzumuz, bizim dileğimiz bu hasreti bitirip Türkiye'ye dönmesidir.' diye konuştu.

Gürsel Tekin: Sevilay Yükselir'in hazırladığı Yüzde Yüz programında soruları yanıtlayan Tekin, 'Fettullah Gülen tabi gelebilir ama bu onun seçimidir. Bu kadar tartışmanın olduğu bir yerde ben de gelmesinden yanayım. Bence gelip yüzleşmesi daha doğru olur. Bunun bir sorun yaratacağını sanmıyorum ama Başbakan'ın çağrısı politiktir' diye konuştu. 

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural:  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fethullah Gülen'e yaptığı 'dön' çağrısı, MHP'de pek yankı bulmadı. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmesi konusundaki soruyu, 'Bu ülkenin vatandaşı bir kişinin dönmesi ya da dönmemesi bir konu olabilir mi' diyerek yanıtladı. 'Geri dönmesin, gelmesin demek ne derece insani olabilir. Bu ülkenin vatandaşı olan herkes, dönmesi konusunda herhangi bir sakınca yoksa, ülkesine dönebilir' dedi. Daha önce de Kemal Burkay ya da Musa Anter'in Türkiye'ye gelmesi konusunda tartışmalar olduğunu hatırlatan Vural, 'Kemal Burkay, Musa Anter'in dönüşü çok olumlu da, Fethullah Gülen Beyi'in gelmesi konusunda bir tereddüt oluşturmak doğru mu? Geri dönmesinin sorgulanmasına gerek yok. Kendileri arzu ediyorlarsa, kendi tercihlerini bilecek durumdadırlar. Herhangi bir tereddüt ya da sakınca oluşturmak normal değildir'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Kart, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’e ‘dön’ çağrısı yapması ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Başbakan Erdoğan’ın Fethullah Gülen’e yaptığı ‘dön’ çağrısıyla ilgili olarak, “Fethullah Gülen hakkında Türkiye’de bir yargılama yok. O zaman neden Başbakan’ın özel talebi, ricası devreye giriyor? Yani Başbakan, ‘benim iktidarımda sizin gücünüzü ben kabul ediyorum, siz benim iktidar ortağımsınız’ mesajını mı veriyor? Neyin pazarlığı yapılıyor” diye sordu. Kart, Fethullah Gülen’in Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olduğunu ve hakkında herhangi bir soruşturma ve yargılama olmadığını  söyledi; “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olduğuna göre Türkiye’ye gelip gitmesi noktasında irade herhalde kendisine aittir. Kendisi bu iradeyi kullanabilecek durumda olmalıdır.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem