Soykırım’ı anlatan filme karşı kampanya

Oscar ödüllü yönetmen Terry George’un ‘The Promise’ adlı filmi henüz vizyona girmeden aldığı düşük IMDb (internet film veritabanı) puanıyla şaşırttı.

Yapımcılığını, Kirk Kerkorian’ın kurduğu yapım şirketi Survival Pictures’ın üstlendiği filmde, Ermeni Soykırımı sırasında yaşananlar işleniyor. Aralık ayında ABD’de vizyona girmesi planlanan filmin bugüne dek sadece üç kez izleyiciyle buluşmuş olması, IMDb kullanıcılarının puanlarını politik kaygılarla verdikleri ihtimalini kuvvetleniyor. Soykırım anlatısından rahatsız olan çevrelerin, filmin puanını düşük tutarak, filmin vizyona girmesini ve çok sayıda izleyiciyle buluşmasını engellemeyi hedefledikleri tahmin ediliyor.

‘Hotel Ruanda’ filminin yönetmeni Terry George’un yönettiği ‘The Promise’in başrollerinde Christian Bale, Oscar Isaac ve Charlotte Le Bon var. Ermeni Soykırımı fonunda bir aşk üçgenini konu alan yapım, 1915’te Musa Dağ yakınlarında bir köyde yaşananları anlatıyor. Filmin prömiyeri 11 Eylül’de Toronto Film Festivali’nde yapılmıştı.

Bu yazı hazırlanırken ‘The Promise’in Metascore puanı 38, IMDb puanı ise 4,2 idi. Independent gazetesinin haberine göre, filme IMDb üzerinden verilen oyların yarısından çoğu tek yıldız, kalan puanların büyük çoğunluğu ise 10 yıldız. Bu iki ucun arasında puana pek rastlanmaması, filmi destekleyenler ile gösterime girmesini istemeyenlerin IMDb puanlama sistemi üzerinden bir tür çekişme içine girdiklerini gösteriyor. Oyların çoğu ABD dışındaki ülkelerden gelirken, IMDb, prensip gereği, kullanıcıların verdiği puanlara müdahale etmiyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema

Etiketler

The Promise


Yazar Hakkında