Cumhuriyet'e operasyon: Genel Yayın Yönetmeni ve yazarlar gözaltında

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay gözaltına alındı.

Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Gazetenin yönetici ve yazarları Fethullah Gülen yapılanması ve PKK ile ilişkili olmakla suçlanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan basın açıklamasında, "FETÖ/PDY ve PKK/KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte 'örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Yurtdışında olan İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da gözaltı kararı var. Atalay'ın evinde arama sürüyor. 

Gazetenin 13 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildiriliyor.

Ev baskınları sabaha karşı 4 sularında yapıldı. Sabuncu İstanbul'daki, Öz Ankara'daki evinden gözaltına alındı. Yazar Aydın Engin de gözaltına alındı. Engin, sağlık kontrolüne götülürken gazetecilerin 'Neden gözaltına alındınız?' sorusuna 'Cumhuriyet'te çalışıyorum, yetmez mi?' diye cevao verdi. 

Ankara'da gözaltına alınan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz Ankara Terörle Mücadele'den İstanbul'a getiriliyor. Öz'ün evinde arama sürüyor.

Hakkında gözaltı kararı bulunan çizer Musa Kart'ın evinde arama sürüyor. Kart, gazete binasından ayrılarak ifade vermeye gitti. 

Kart gazete binası önünde yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi:

“Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şuan kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum. Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Yaşanan gülünç bir durum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Sadece karikatür çizdiği için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır, diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım çizdiğim herkesin gözü önünde… Sabah 5 sıraların evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı ana Başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı…”  

Hakkında gözaltı kararı bulunan diğer Cumhuriyet çalışanlarının Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık, Nebil Özgentürk olduğu ifade ediliyor. 

Cumhuriyet gazetesinde şu anda polis yok. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'i arayarak, "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

CHP vekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş da dayanışma için gazete binasına geldi.

Saat 12.00'de Cumhuriyet'e yapılan operasyonu protesto etmek için okurlar gazete bşnası önüne çağrı yaptı. 


Etiketler

Cumhuriyet OHAL


Yazar Hakkında