Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif: SOCAR Aliağa'da termik santralden vazgeçti

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), İzmir Aliağa’da yapmayı planladığı kömürlü termik santralden vazgeçti.

Açıklama, Türkiye’de 100’den fazla kurumun birleşeni olduğu Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’ten geldi. 

İzmir Aliağa’da 672 MW’lık STEP kömürlü termik santral projesi, 2014 yılında SOCAR tarafından Aliağa’da kuracağı rafinerinin enerji ihtiyacını karşılaması için gündeme gelmişti. Greenpeace Akdeniz, Bankwatch ve Banktrack gibi uluslararası sivil toplum kuruluşları, termik santral projesine karşı kampanya başlatmış ve finansman sağlayacak olanlardan EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve IFC (Uluslararası Finans Kurumu) 2014’te finansmandan çekildiklerini açıklamıştı.  

Uluslararası finansal yatırımları denetleyen “Bankwatch” ve doğal kaynaklara yönemlik yatırımları denetleyen İtalyan Re:common örgütü, Mayıs 2016’da SOCAR termik santral projesinin çevresel, sosyal ve kültürel gerekçelerle finansmanının iptalini talep etmişti. Çabalar sonuç verdi ve SOCAR’ın bölgedeki projelerinin finansörleri, SOCAR’ın termik santral projesinden vazgeçtiğini ifade eden resmi yazıyı Bankwatch ve Re:common ile paylaştı.

İhracat Kredisi ajansları tarafından gönderilen mektupta, SOCAR’ın 18 Mayıs’ta Aliağa’da kömürlü termik santral projesinden vazgeçtiği ifade ediliyor. 

SOCAR tarafından konu ile ilgili resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

SOCAR STEP enerji santrali projesi 1. Derece SİT alanı olan Kyme Antik Kenti’nin üzerine yapılmak isteniyordu. 

SOCAR’ın termik santral projesine karşı dava açılmış, Arkeologlar Derneği antik kente iş makinelerinin girmesine ilişkin açıklama bulunmuştu. Mayıs 2016’da 100’den fazla sivil toplum örgütü ve yerel hareket bir araya gelmiş, tüm dünya ile eş zamanlı olarak, Aliağa’da 2000 kişinin katıldığı “Break Free - Fosil Yakıtlardan Kurtul” etkinliği düzenlemişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında