Rektör seçiminin iptaline Boğaziçili akademisyenlerden tepki

Üniversitelerde rektörlük seçimlerinin iptal edilmesi son olarak Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından protesto edildi.

Üniversitelerde rektörlük seçimlerinin iptal edilmesi son olarak Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından protesto edildi. 29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı KHK’yla rektörlük seçimleri kaldırılmasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, KHK’nın ülkeye zarar vereceğini belirterek kararın iptalini istedi.

2547 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesinde yer alan ‘Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır’ ifadesi değiştirilerek ‘Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır’ denilmişti.

Vakıf üniversitelerinin rektör kararı da Erdoğan’ın

Vakıf üniversitelerinde ise rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması vakıf mütevelli heyeti tarafından yapılıyordu. KHK ile bu madde ‘Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör; mütevelli heyetinin YÖK’e teklifi ve YÖK’ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır’ diye yeniden düzenlendi. Böylece vakıf üniversitelerinde rektör atamaları, mütevelli heyetinin yetkisinden çıktı. Üniversitenin mevcut rektörü Barbarosoğlu, 12 Temmuz tarihinde yapılan seçimde, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmıştı. 447 öğretim üyesinden 403’ünün katılımıyla gerçekleşen ve son dönemin en katılımlı rektörlük seçiminde Barbarosoğlu, 348 oy almışt, Barbarosoğlu’nun en yakın rakibi Prof. Dr. Vedat Akgiray ise 40 oy almıştı. Üniversiteye rektör ataması halen gerçekleşmiş değil.

Kategoriler

Güncel