Halep’te 10 saatlik 'insani mola'

Rusya, Suriye’nin Halep kentinde 4 Kasım'da yerel saatle 09.00-19.00 arasında ‘insani mola’ uygulanacağını açıkladı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin Halep kentinde sivillerin kenti terk edebilmeleri için 4 Kasım'da yerel saatle 09.00-19.00 arasında 'insani mola' uygulanacağını duyurdu. 

Sputnik News’a göre, konuyla ilgili açıklamayı Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov yaptı; açıklamada şöyle denildi:

"Anlamsız ölümlerin önüne geçilebilmesi amacı için, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Vladimir Putin'den aldığı emri doğrultusunda Halep'te 4 Kasım 09.00-19.00 arasında insani mola ilan edilmesi kararını aldı. Bu karar Suriye hükümeti tarafından da onaylandı."

Rusya Savunma Bakanlığı, ilk insani arayı 18 Ekim’de vermiş, çatışma 8 saatliğine durdurulmuştu. BM, bir açıklama yaparak 8 saatlik aranın yeterli olmadığını belirtmiş, insani yardım için en az 12 saatlik bir ara verilmesi gerektiğini belirtmişti. 

Halep’te bu ara 3 günlüğüne uzatılmıştı.

Rusya ve Suriye ordusu sivil ve silahlı muhaliflerin kentten ayrılması için Halep'te hava operasyonlarına 18 Ekim’de ara vermişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada hava operasyonlarına verilen aranın hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi. Ancak muhalifler saldırılarına son vermediği sürece bu arayı uzatmanın mümkün olmayacağı uyarısında bulundu.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında