Avukat Fuat Turgut, Dink ailesine hakaretten mahkûm oldu

Ergenekon davası sanığı ve Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal’in eski avukatı Fuat Turgut, Hrant Dink’i ve Dink ailesini hedef gösteren açıklamaları nedeniyle, 1 yıl 15 gün hapis ve 1740 TL adli para cezasına çarptırıldı. Turgut’un cezası ertelenmeyecek.

FUNDA TOSUN
fundatosun@agos.com.tr

Ergenekon davası sanığı ve Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal’in eski avukatı Fuat Turgut’a, Hrant Dink’i ve Dink ailesini hedef gösteren açıklamaları nedeniyle, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, kişinin hatırasına hakaret” suçlamasıyla açılan kamu davasında, 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 1740 TL adli para cezası verildi. 

İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi, verdiği kararda, sanık Turgut’un, 2002 ve 2004 yıllarında benzer içerikte suçlar işlemiş olmasını göz önüne alarak hükmün ertelenmemesine karar verdi.

Cinayetin davasının görüldüğü duruşmalarda gazetecilere dağıttığı basın bildirilerinde ve sarf ettiği sözlerle Hrant Dink’e hakaret eden ve Dink ailesini hedef haline getirerek ağır hakaretlerde bulunan Fuat Turgut, İstanbul 14. Asliye Ceza Davası’nda yaptığı savunmada da bu hakaretlerine devam etti.  Turgut, basın bildirileriyle ilgili savunmasında,  “Karabağ’ı işgal eden Ermeni kuduz çapulcu askerleri, bu devlete ihanet edip Ermenileri kesti diye söyleyen, ulu orta havlayan kişilerin isimlerini not almak her Türk’ün hakkıdır. Bunlardan biri benimdir. Basın bildirimde ‘Bu ülkeyi yaşanmaz hale getirip terk etmelerini sağlamak’ cümlemde suç unsuru yoktur’” dedi.

Fuat Turgut, Hrant Dink’i katledilmesinden sonra “eski bir TİKKO teröristi” olmakla suçlamış ve “Türk düşmanı” olduğunu iddia etmişti. Mahkeme, bu sözleri, Dink’in anısına hakaret olarak değerlendirdi. Mahkeme, Turgut’un, ‘Ermenilerden özür diliyorum’ kampanyasına destek verenlere hakaret eden sözlerini de, “Irk bakımından farklı olan bir kesime karşı kine ve düşmanlığa tahrik” olarak nitelendirdi.

Avukatlıktan azledilmişti

Dink cinayeti davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Ocak 2009’da, Ergenekon terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla yargılandığı gerekçesiyle, Turgut’un Hayal’in avukatı olarak görev yapamayacağına karar vermişti.

Turgut, Şubat 2008’de görülen duruşma öncesinde, Adliye önünde “Hepimiz Ermeniyiz diyen güruh nerede? Allah hepsini Hrant’larına kavuştursun” ifadelerini kullanmıştı. Erge-nekon sanığı, duruşmada Ha-yal için, “Müvekkilim kuduz Ermeniler gibi katliamcı değil” sözlerini kullanmış ve “Hrant Dink, TİKKO’cu ve tescilli vatan hainiydi”; “Ermenileri savunan devşirmeler” ifadeleriyle hakaretlerini sürdürmüştü.

Kategoriler

Güncel Dink Davası