HDP'ye operasyon: Eş Genel Başkanlar ve 7 vekil tutuklandı

Bugün sabaha karşı HDP'li vekillere yönelik operasyon başlatıldı, 12 vekil sabaha karşı evlerine ve il binalarına yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Gözaltına alınan vekillerden üçü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken 9 vekil tutuklandı. Tutuklanan vekiller arasında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bulunuyor.

HDP’li milletvekilleri dün gece evlerine yapılan baskınla gözaltına alındılar. Gözaltına alınanlardan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, milletvekilleri İdris Baluken, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak , Abdullah Zeydan ve Ferhat Encü tutuklandı. İmam Taşcıer, Ziya Pir ve Sırrı Süreyya Önder adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulamasıyla serbest bırakıldı. 

- Tutuklanan HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, saat 19.00 sıralarında adliyeden çıkarılarak, geniş güvenlik önlemleri altında Diyarbakır Havalimanı'na götürüldü. Eşbaşkanlar ve milletvekilinin hangi cezaevine gönderildiğinin, güvenlik gerekçesiyle avukatlarına bile söylenmediği öğrenildi.  

- HDP Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan, savcılık sorgusunun ardından mahkemede tutuklandı.

- HDP Meclis Grubu ve Merkez Yürütme Kurulu son gelişmeleri değerlendirmek, yol haritasını ve politik tutumu belirlemek üzere yarın saat 14:00'da Diyarbakır'da toplanma kararı aldı.

-HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

-HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 

- Anadolu Ajansının HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağın tutuklandığını duyurmasına rağmen, eş genel başkanların avukatlarına hala tutuklama kararının bildirilmediği ortaya çıktı.

Tutuklama kararı avukatlardan önce AA'da 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklanma haberinin avukatlardan önce ajanslara servis edildiğini duyurdu.

Figen Yüksekdağ hakkındaki tutuklama kararının avukatlara bildirildiğini söyledi, Demirtaş’ın tutukluluk kararıyla ilgili henüz avukatlardan bir açıklama gelmedi. 

- HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş tutuklandı. 

- HDP Mardin milletvekili Gülser Yıldırım tutuklandı. 

- HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreya Önder, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

- Gözaltında olan milletvekillerinden Nursel Aydoğan ve Leyla Birlik tutuklandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, savcılık ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- HDP'ye yönelik operasyonun ardından AB’ye üye ülkelerin büyükelçileri Ankara'da olağanüstü toplanma kararı aldı.

- DBP Eş Genel Başkanı ve eski Milletvekili Sebahat Tuncel, Diyarbakır Adliyesi önünde gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder ve Gülser Yıldırım tutuklanmaları talebiyle mahkeme sevk edildi. 

- Gözaltına alınan milletvekillerinden İdris Baluken, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı

- Savcılık, milletvekili Selma Irmak’ı da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

BM'den HDP açıklaması

BM İnsan Hakları Ofisi vekillere yönelik gözaltı operasyonuyla ilgili açıklama yaptı, bugün HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların "kabul edilebilirin ötesine" geçiyor olabileceğini ifade etti. 

Protestolara polis müdahalesi 

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya başta olmak üzere çeşitli illerde HDP'li vekillerin gözaltına alınmasına yönelik protesto eylemleri düzenleniyor. Polis eylemlere gazlı müdahalede bulundu, gözaltına alınanlar var

HDP'den yurt genelinde oturma eylemi çağrısı 

HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından parti merkez yürütme kurulu, tüm il ve ilçe önlerinden oturma eylemi başlatma kararı aldı.  

HDP İstanbul Şubesi yaptığı açıklamada, “şu an İstanbul’daki bütün ilçelerimizde oy veren veya oy vermeyen, demokrasiden yana olan tüm güçleri demokratik tepkilerini sergilemek amacıyla oturma eylemine çağırıyoruz” dendi. 

- Danimarka ve Almanya Dışişleri Bakanları, HDP'li vekillerin gözaltına alınması üzerine ülkelerindeki Türkiye büyükelçilerini çağırarak gelişmeler hakkında bilgi aldı

- Başbakan Binali Yıldırım, gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Yıldırım, "Hukuk içinde bir işlemdir" dedi. 

- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, savcılık ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

- HDP Genel Merkezi'nde basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen HDP vekillleri, açıklamayı mecliste yaptı. Facebook üzerinden yayımlana mesajda HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar, "12 Eylül’de bile bu olmadı dediğimizde abartı sayılıyordu, ama olmadı. 15 Temmuzda bu meclise atılan bombalar ve bugünkü operasyon arasında zerre kadar fark yok. dün akşamdan beri meclise demokratik siyasetin kalbine bombalar atılıyor. Bu bomlara sessiz kalırsak diktatörlük rejimi tam anlamıyla kurumsallaşacaktır" dedi. 

- Avrupa Birliği’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, paylaştığı Twitter mesajında HDP’li vekillerin gözaltına alınması için “Son derece endişeliyiz. Yetkililerle ve Ankara’daki AB büyükelçileriyle temas halindeyiz” dedi.

- HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekili Gülser Yıldırım'ın savcılık ifadeleri tamamlandı. Savcılığın kararı bekleniyor.

Kılıçdaroğlu konuştu

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de konuştu. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi,  

"Hayatları boyunca CHP lehine tek kelime konuşmayan gazeteciyi bizim dışımızda savunan yok. Niçin? Demokrasiyi savunuyoruz. Demokrasiyi savunuyorsanız seçimle gelenlerin seçimle gitmesini savunacaksınız. Aksi halde demokrasiyi katledersiniz. Seçimle gidenleri ancak seçimle gönderirsiniz. Öldüreceğim, yok edeceğim, kurşunlayacağım, mafya yöntemleriyle etkisiz hale getireceğim derseniz demokrasiyi yok edersiniz.”

"Türkiye’yi yöneten Ortadoğu’nun karanlık bir parçası haline getirmek istiyorlar. Kanın ve gözyaşının aktığı bir Ortadoğu ülkesi. Neden illa başkanlık diyorlar. Türkiye’yi bir kişinin iki dudağı arasına hapsetmek istiyor. Demokrasiyse onun istediği, özgürlüklerse onun dediği, eğitimse eğitim, yasalar onun dediği gibi. 21. yüzyıldan söz ediyorum, 19. yüzyıldan değil.”

"Demokrasimizi güçlendirmek varken kan kaybediyor. Elbette ki hepimiz yasalara ve hukuka uymak zorundayız. Birileri hukuka uymazsa, çiğnerse, kendi hukukunu evrensel hukuk olarak bize dayatıyor. Bir ulusu, bir kişinin iki dudağı arasına hapsederseniz, örnek Hitler’dir. Dünyada akan kandır. Milyonlarca insanın ölümüdür. Çılgınlara ülkeler teslim edilemez. Aklı bali olmayanlara ülkeler teslim edilemez. Basiretli davranmayana ülkeler teslim edilemez.

"Seçimle gelenin seçimle gideceğini unutmayın. Aynı mumale size yapıldığında isyan edersiniz. O travmayı bu toplum atlatmış değil, siyasette kan davası güdülmez.”

- Gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan ile Selma Irmak, Hakkari'ye götürüldü. Irmak ve Zeydan savcılığa çıkarıldı.

İnternete erişim engeli

- İnternet kullanıcıları Whatsapp, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlara giremiyor. HDP'li vekillerin gözaltına alınmaya başladığı akşam saatlerinde başlayan erişim engeli sabah saatlerinde arttı. Mobil cihazlardan, VPN kullanılsa dahi sosyal medyaya erişim sağlanamıyor.  

Kullanıcıların kimisi uygulamalara hiç bağlanamazken kimi oldukça yavaş bir şekilde internete bağlanıyor.

Uygulamalarla ilgili mahkemeden çıkan bir erişim yasağı yok. Engellemeyle ilgili resmi bir açıklama da yapılmadı. 

- HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in savcılıkta ifadesi alınıyor. 

-  Diyarbakır Adliyesinde, HDP’li vekilleri savunmak için gelen avukatlara polis tarafından müdahale edildi. Avukat Eser Sönmez polis tarafından gözaltına alındı. Polis müdahalesi sırasında bazı avukatların yaralandığı bildirildi. Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle görüşme yapıyor. Görüşmelerin ardından Avukat Sönmez serbest bırakıldı. 

- HDP milletvekilleri Leyla Birlik, Nursel Aydoğan ve Ferhat Encü'nün ifade işlemleri için Şırnak'a götürüldükleri bildirildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ gözaltılara ilgili açıklama yaptı. Bozdağ , "Gözaltı kararları yasaya uygun" dedi. 

CHP’den gözaltı tepkisi

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Tanrıkulu vekillerin bombalanmasını 'Meclis bir kere daha bombalnamıştır' diyerek eleştirdi. Tanrıkulu'nın twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle: 

"15 Temmuz'da FETÖ darbesine hayır dedik. Şimdi de AKP darbesine hayır diyoruz!

Bu gece itibariyle AKP 6 milyon insana "verdiğin oyların hükmü yok" demiş ve ülke bütünlüğüne ağır darbe indirmiştir.

Bu gece yapılan sadece darbe değil aynı zamanda ülkeyi bölme harekatıdır! TBMM bir kez daha bombalanmıştır!

Bu gece yapılan sadece bir darbe değil aynı zamanda ülke bütünlüğüne de açık bir tehdittir. Bu çok tehlikeli bir provokasyondur!

AKP; 23 yıl sonra Milletvekilini gözaltına alırken kafasına uzanan el retoriğinide unutmamışsınız. Biz hiç unutmamıştık. Unutanlar utansın!"

- HDP Grup Başkavekili İdris Baluken, Bingöl Adliyesine getirildi. 

- Dün gece polis tarafından basılan HDP Genel Merkez binasına giriş çıkışlar yasaklandı. Yasak kararını Ankara Valiliğinin verdi. HDP Genel Merkezi, gözaltılara ilişkin açıklama yapacaktı. Parti yetkilileri, gazetecilerin binaya girişine izin verilmemesi üzerine parti binası önünde basın açıklaması yapmak zorunda kaldı.

HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, vekillerin gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamasında “Genel merkezimize ziyaretler engelleniyor, basının gelmesi bile engelleniyor. Halkımızı da tavrını koymaya ve faşizan tutumu tavır koymaya davet ediyoruz" dedi. 

- Gözaltına alınan HDP'li milletvekili sayısı 12'ye yükseldi. 

- HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Ankara'da kaldığı otelde gözaltına alındı. 

- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yükekdağ, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Diyarbakır'a getirildi. Yüksekdağ ve Yıldırım Savcı'ya ifade veriyor. 

- Evi basılarak gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Demirtaş'ın tutuklanması talep edildi. Demirtaş Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 

Demirtaş'ın savcılık ifadesini okumak için tıklayınız. 

İçişleri Bakanlığı, HDP'li milletvekili hakkında gözaltı kararlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in yurt dışında olması dolayısıyla gözaltına alınamadığını bildirdi.

Milletvekilleri evlerine yapılan basıklar sonrasında gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın evinde ve HDP Genel Merkezinde arama yapıldı. 

İmam Taşçıer ile Nihat Akdoğan ile ilgili yakalama kararı verildi.

İçişleri Bakanlığından açıklama 

İçişleri Bakanlığı, operasyona dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi, 

"Yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmeyen HDP'li Milletvekillerinden Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan gözaltına alındı."

İçişleri Bakanlığı'ndan, hakkında yakalama kararı bulunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurt dışında olduğunun tespit edildiği, gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam ettiği bildirildi.

Kim nereye götürülüyor?

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 11 HDP milletvekili, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının verdiği yakalama kararlarının ardından gözaltına alındı.

Buna göre, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken için ise Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütülüyor.

Bu kapsamda gözaltına alınan söz konusu milletvekilleri, soruşturmaları yürüten illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına götürülecek.

Öte yandan, yurt dışında bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la ilgili soruşturmayı Şırnak, Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki soruşturmayı da Van Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.

Henüz gözaltına alınmayan ve yakalama işlemlerine ilişkin süreçleri devam eden Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında Diyarbakır, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

gözaltı HDP vekiller