Demirtaş: Yargı tiyatrosunun figüranı olmayacağım

Savcılık ifadesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Demirtaş, savcılıkta kendisine sorulan soruları yanıtlamadı.

Demirtaş savcılık ifadesinde şunları söyledi, 

“Ben iddia olunan suçlara ilişkin sorulacak sorulara cevap vermek istemiyorum. Kendim bir beyanda bulunmak istiyorum.

Bizler seçilmiş halk temsilcileriyiz. Şahsımızı değil bizi seçen seçmen kitlelerini temsil ederiz. Şu anda da yasamanın parlamentonun dokunulmazlığına sahip bir üyesiyim. Milletvekili sıfatıyla karşınızdayım. Benim temsil ettiğim bu kimliğe ve halkın iradesine saygısızlık yapılmasına izin vermem mümkün değil. Ben adil ve tarafsız bir yargı huzurunda hesap vermekten asla çekinmiyorum. Veremeyeceğim hiçbir hesabımda yoktur.

Ülkede yargının saygınlığı ayaklar altında iken düğmesiz olan cüppelerini iliklemeye çalışan böylesi bir yargılamanın öznesi olmayı asla kabul etmeyeceğim. Sizin şahsınıza ve kişiliğinize yönelik hiçbir tereddüdüm ve saygısızlığım yoktur. Ancak şaibelerle dolu bir geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosunun figüranı olmayı kabul etmiyorum. Soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim. Yapacağınız hiçbir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır.

Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları yine siyasetçilerdir. Yargı mensupları değildir. Bu anlamda sizler evrensel ve demokratik hukuk ilkelerine ve Türkiye’nin imzalamış olduğu aynı zamanda bir anaysa hükmünde olan uluslararası anlaşmalara bağlı olmanız gereken yargı mensupları olarak siyasi oyunların ve tezgahların parçası olmayı reddetmelisiniz. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım ve seçmenlerim siyaseten sorgulayabilirler.”