Trump’ın başkanlığına dünyadan ilk tepkiler

Donald Trump’ın ABD’nin 45. Başkanı seçilmesinin ardından dünya liderlerinden ilk tepkiler gelmeye başladı. Dünya liderlerinden gelen mesajlar arasında 'temkinli tebrik mesajları' ve eleştiriler de bulunuyor.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen sonucu “büyük şok” olarak nitelendirirken, “Bence Trump bu oyların kendine değil Washington'a karşı verildiğinin farkındadır. ABD Başkanının ne yapacağı hakkın hiçbir fikrimiz yok" yorumunu yaptı. 

Twitter hesabından Hillary Clinton’u destekleyen Şansölye Angela Merkel ise Trump’ı tebrik etti. Merkel, “Demokrasi, özgürlük, hukukun üstünlüğüne saygı ve insanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan onlara saygı ADB ile ortak olarak paylaştığımız değerlerdir” diye devam etti. 

Aşırı sağ mutlu

Fransa’nın aşırı sağ partisi NFP’nin lideri Marine Le Pen sosyal medya hesabından yayınladığı tebrik mesajında “ABD’nın yeni başkanı Donald Trump’ı ve özgür Amerika halkını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, seçim sonuçlarının iki ülke arasındaki ilişkileri zayıflatmaması gerektiğine değinirken iklim değişikliği, İran nükleer anlaşması ve Suriye’deki iç savaş ile ilgili berraklaştırmak gerektiğini bildirdi. 

İngiltere’den kutlama

İngiltere Başbakanı Theresa May sosyal medya hesabından Donald Trump’ı tebrik etti. Yayınladığı mesajda İngiltere ve ABD’nin uzun süredir var olan özel bir ilişkisinden bahseden May, bunun demokrasi, özgürlük ve girişim gibi ortak değerlerden geldiğini açıkladı. Donald Trump ile ülkelerinin güvenliği ve refahı için çalışmak istediğini belirten May şöyle devam etti, “ Biz ticaret, güvenlik ve savunmada güçlü ortaklarız, ve öyle kalacağız.”

Rusya’dan ‘yapıcı diyalog’ mesajı

Donald Trump’a bir mesaj da Putin’den geldi. ABD seçimini kazandığı için Donald Trump’ı tebrik ederken Putin iki ülkenin işbirliği yapmasını umut ettiğini de belirtti. 

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mevcut Rusya-ABD ilişkileri dostane olarak nitelendirilemez. Yeni ABD Başkanı ile daha yapıcı bir diyaloğun mümkün olacağına inanmak istiyorum. Rusya Parlamentosu bu yönde atılacak tüm adımları destekleyecektir” sözlerini kullandı. 

Halkın seçimine saygı duyduğunu belirten Volodin, “Bizim için önemli olan ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve eşit ortaklık temelinde gelişmesi ve işbirliğinin karşılıklı yarar sağlaması. Ancak bu durumda ilişkilerimizi iki ülke halkının çıkarlarına cevap veren yeni bir seviyeye çıkartabiliriz" ifadelerini kullandı.

İran’dan nükleer anlaşma hatırlatması 

İran Dışişlerinden yapılan açıklama nükleer anlaşmanın önemini vurgulayarak, “Trump nükleer anlaşmayı uluslararası bir sözleşme olarak görüp ona sadık kalmalıdır” denildi. 

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi haber ajansı Tesnim’e  yaptığı konuşmada, Tahran’ın anlaşmanın devamını desteklediğini belirtti. Aksi bir durumda ise “İran her türlü gelişmeye hazırlıklıdır” dedi. 

Güney Kore'den 'füze denemeleri' mesajı 

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se yaptığı basın açıklamasında dikkatleri Kuzey Kore’nin füze denemelerine çekerek, Trump başkanlığında ABD’nin bu bölgedeki politikalarının sürmesi gerektiğini savundu. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

ABD Donald Trump


Yazar Hakkında