Cerrah Hrant Dink'i suçladı: Koruma neden istemedi?

Avukatların sorularını yanıtlayan İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Celalettin Cerrah, Hrant Dink'i suçladı, "Kendisi neden koruma istemedi?" dedi.

UYGAR GÜLTEKİN
GÖZDE KAZAZ

Dink cinayeti davasında avukatların soruların yanıtlayan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü olarak görev yapan Celalettin Cerrah ile Dink ailesi avukatları arasında tartışma yaşandı. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Dink'i hedef haline getiren Şişli Adliyesi yargılamalarından haberi olup olmadığını sordu. Dink hakkında, “Türklüğe hakaret” davası açılmasına neden olan suç duyurularından birinin İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Avni Usta tarafından yapıldığını söyledi, Cerrah’ın bundan haberi olup olmadığını sordu. 

Cerrah, kendisine bilgi geldiğinde durumdan haberdar olabileceğini söyledi. İl Asayiş Toplantılarında konunun çok kısa değerlendirildiğini, adliye önlerinde gerekli tedbirlerin alındığının konuşulduğunu söyledi. Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürü olarak yoğun çalıştığını, 32 il emniyet müdürünün yaptığı işi yaptığını söyledi. 

Bunun üzerine söz alan Dink Ailesi avukatlarından Sebu Aslangil, Şişli Adliyesinde Dink'le beraber saldırıya uğradıklarını ve polis tarafından Adliye'nin arka kapısından kaçırılmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Cerrah, "Siz uyarmadınız mı kendisini? Ben biliyorum. Dink'e koruma talebi isteyelim dediler Dink kabul etmedi. Neden kabul etmedi" diye konuştu. 

Cerrah'a cevap veren Dink avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Hrant Dink'in yazılarından bazı bölümleri okudu. Bakırcıoğlu, "Devletin en temel işlevi korumadır. Dink gazeteciydi. Tehdit atmosferinde olduğu, bu durumu nasıl haykırdığı yazılarında görülüyor. Emniyet'in Agos'u dikkatle okuduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Yılmazer: Başbakan'dan talimat aldım 

Duruşmada tutuklu sanık dönemin Emniyet İstihbarat C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer de söz aldı.

Yılmazer Cerrah'a "Ben İstanbul'da göreve geldikten sonra Dink cinayetinin arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması için herhangi bir talimatınız oldu mu?" diye sordu. 

Cerrah, "Benim talimat vermeme gerek yok. Sen şube müdürü olarak bana getirmeliydin" diye cevap verdi.  

Cerrah'a bilgi vermek istediğini ancak Cerrah'ın kendisini dinlemediğini söyleyen Yılmazer, "Bana talimat vermediği için o zaman Başbakan'dan talimat aldım. Jandarma bağlantısı o zaman ortaya çıkmıştı. Şimdi Engin Dinç çıkarttık diyor ya hepsi bizim bulgularımız. Sadece adli düzleme taşıyamadık. Engin Dinç, 15 Temmuz'dan sonra söylemeye başladı, biz başından beri biliyoruz. Veli Küçük'ün adamları şimdi FETÖ'cü oldu" diye konuştu. 

Yılmazer ile Cerrah arasında da tartışma yaşandı, sanıkları birbirlerini yalan söylemekle suçladılar.

Duruşma 28- 29 Kasım ve 1-2 Aralık tarihlerine ertelendi. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası