AB dışişleri bakanları toplantısında gündem Türkiye

Brüksel'de iki günlük bir zirve için dün bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bugün Türkiye’yi görüşecek.

Brüksel'de iki günlük bir zirve için dün bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bugün Türkiye’yi görüşecek. 

AB Dışişleri bakanlarının Türkiye'deki gelişmeleri ele alacağı bugünkü toplantının TSİ 11:30'da başlaması bekleniyor. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bugün Brüksel’de bir araya gelen bakanların ilk gündem maddesi Türkiye olacak. 

AB'nin resmi internet sitesinde toplantıyla ilgili konulan bilgilendirme notunda, dışişleri bakanlarının görüşmede Türkiye'deki son gelişmelere yönelik görüşlerini beyan edecekleri belirtildi.

Notta ayrıca, toplantıdaki görüş alışverişinin AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği'nin geçen hafta yaptığı yazılı açıklamanın ardından gerçekleşeceği vurgulandı.

Söz konusu açıklamada, AB, Türkiye'deki son gelişmelerden 'derin kaygı' duyduğunu bildirmişti.

Ayrıca, açıklamada, 'idamın geri getirilmesi tartışmaları, sosyal medya da dahil olmak üzere, bir dizi basın yayın organının kapatılması, Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve bazı çalışanları gibi gazetecilere tutuklama kararı çıkartılması ve ülkenin en büyük ikinci muhalefet partisi HDP'nin eş başkanlarının tutuklanması aşırı derecede kaygı verici gelişmeler' olarak tanımlanmıştı.

Lüksemburg'un Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımları gündeme getirmesinin ardından, AB içinde de Türkiye'ye karşı nasıl bir tutum benimsenmesi gerektiği konusunda tartışma başlamıştı. Bugünkü toplantıda bakanların ortak bir çizgi üzerinde uzlaşması bekleniyor.

Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, "Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması resmi gündemde yer almıyor ancak bazı bakanların bu konuyu gündeme getirmesini bekliyoruz" dedi 

Yarın sona erecek toplantıda, Türkiye'nin yanı sıra AB-NATO ilişkileri, Suriye ve Ukrayna konuları da gündemde yer alıyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

AB Türkiye


Yazar Hakkında