KARİN KARAKAŞLI

Karin Karakaşlı

ÜVERCİNKA

Başlıksız

Başlık bulamadım. Aramadım da. 

Essen’de buz gibi bir gün. Kampüsten çıkıp sokaklarını arşınlamışım. Üniversite binasının yanına gelince internet çekmeye başladı. Levent bir link göndermiş. Açtım okudum. Omurgamdan aşağı çok tanıdık, çok buz bir sıvı indi.

O zamanlar sosyal medya yoktu. Mesaj gelirdi bana. “Karin Hürriyet’e bak” Sırtımda aynı sıvı eşliğinde gazete almaya koşardım. Hışır hışır sayfalar. Bir can’ım, sonra başka bir can’ım; özne ve yüklemi yerine koymak gerekirse Hrant Dink, Pınar Selek hedef gösterilmiş olurdu. Arkası gelirdi.

İşin tuhaf bir yanı daha var. Hayat akışında birincisi ikinciyi kattı hayatıma. Pınarla beni Hrant tanıştırdı. Yeni cezaevinden çıkmıştı Pınar, Agos’a gelmişti. Bizi birbirimizin üzerine fırlattı koca kollarıyla. Emanet kaldık. İkincisi de üçüncüyü getirdi. Levent’le de Pınar Selek’in hukuk mücadelesi kampanyasında tanıştık.

Levent Pişkin’i hedef gösterdiler. Levent’i yani. Üçüncümü. Şimdi göz altında. O gün saatlerce beni sakinleştirmeye çalıştı. Söz verdim ona. Bugün omurgamda o sıvı yok. Sadece parmaklarımı hissetmiyorum pek yazarken.

Yazar bursu benim neyime? Uzak olmak yoktur bazılarımız için. Dünyan kalbindir. Ve bunu kabul ederek yaşarsın. Essen dersi bir.

Yine özne ve yüklemi yerine koymak gerekirse, çünkü malûm yazmak dilbilgisi gerektiriyor, oysa hiç işime yaramıyor, ama özne ve yüklemi yerli yerine koymak gerekirse Avukat Levent Pişkin, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaretinin ardından göz altına alındı. Haber kılıklı o şeyde göz altına alınan ve bırakılan diğer bir avukat arkadaşa atfen “… avukat L.P.’nin de Demirtaş’ı ziyaret edeceğini duyduğu C.K. ile irtibat kurduğu ve Alman dergisinin talebini ilettiği kaydedildi. Alman dergisinin, propaganda amacıyla “Demirtaş’ın Avrupa ve Almanya’ya yönelik mesajını içeren, kendi el yazısıyla yazılmış not’ istediği  belirlendi” diyor.

İllegaliteye bak hele! Alman dergisi HDP Eş Genel Başkanı’ndan mesaj istemiş. Avukatlar bu talebi iletmiş. Bakın siz bu çamur düzeni dayattınız diye insanlar kirli olmuyor. Selahattin Demirtaş, milyonlarca seçmenin oyuna sahip, ortak irade temsili olan bir siyasetçi. Bir mücadele insanı. Levent Pişkin’in gencecik ömrü de göz altına aldığınız, tutukladığınız bütün o seslere ulaşmakla, o sesleri bize ulaştırmakla geçiyor. Bütün haber kaynaklarımızı kıstınız. Bir iki istisna çaba dışında ortalık yalanlarınızdan geçilmiyor. Şaşılacak şey ama, Almanya haber yapıyor her şeyi. Haber yapılacak çok akıl izan dışı şey yaşanıyor, yaşatılıyor zira. Ha, burası gül bahçesi olduğundan falan değil. Benim gözüm hiçbir ülkeyi görmüyor, o ayrı. Faşizmin cephelerini örüyorsunuz dört koldan tarihte bir kez daha. Bütün dünya sathında. Sadece sonunu hatırlatmak isterim size ve kendime. Nefes alma sebebimdir. Ancak sigarayla olsa da.

Dokunduğunuz, dokunacağınız bütün o insanların, bir kalemde mühürlediğiniz üç yüz yetmiş derneğin, sürgünde yaşayanların, suikastlara, faili meçhullere kurban gidenlerin, evleri başlarına yıkılanların, köyleri yakılanların, ölü bedenleri yerlerde sürüklenenlerin, gömülemeyenlerin, tarihten bugüne zulmünüzden tadan bütün kavimlerin ahı üstünüzde. Özne ve yüklemi yine yerine koymak gerekirse, sizin gidecek yeriniz yok.

Birazdan bölüm sekreterinin yanına uğrayacağım. Kötülük potansiyelinizi tahayyül bile edemeyecek herhangi bir genç kadın. Şu an sarılamadığım herkes için ona sarılacağım. Çalışacağım sonra. Söz rahatsız ediyor sizi. Elimden gelen rahatsızlığı vermek için çalışacağım. Kaybedecek hiçbir şeyi kalmayanlardan korkulması gerektiğini hatırlatarak size.

Başlık bulamadım. Aramadım da. Siz Allahınızdan bulun.