Steinmeier ve Çavuşoğlu görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Steinmeier, Türkiye'de başarısız darbe girişiminin ardından toplu gözaltı ve tutuklamalarla, düşünce özgürlüğüne getirilen kısıtlamaların Almanya'da yol açtığı endişeleri dile getirdi. Bakan, "Lütfen Türkiye'de bunları 'kibir, ya da yukarıdan ders verme' şeklinde algılamayın" diye konuştu.

"Müzakereler dursun kararını Avrupa başkentleri vermemeli" diyen Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, "AB müzakereleriyle ilgili kararı Türkiye vermeli" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Almanya'daki PKK'lılarla ilgili 4500 dosya var ama sadece 3'ü iade edildi" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu'na yanıt veren Steinmeier, "Türk mevkidaşımın bahsettiği PKK'lılar hakkında Almanya'da 4000'in üzerinde dava olduğu konusunda bilgi sahibi değilim" ifadesini kullandı.

Bakan Steinmeier, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na yönelik olarak da  "Kendisine bugün yaptığımız, hiç de kolay olmayan bu görüşme için teşekkür ederim" dedi.

Steinmeier, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede, Alman milletvekillerinin İncirlik Askeri Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret edebilmelerinin mümkün olması gerektiğini söylediğini ifade etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Federal Meclis'in kabul ettiği Ermeni Soykırımı kararını eleştirdi. Çavuşoğlu, Alman-Türk ilişkilerinin en kısa süre içinde 'eski haline' kavuşmasını ümit ettiğini de belirtti. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinden gelen müzakerelerin durdurulması talebini “AB Dışişleri bakanlarının, ilişkilerin durdurulması yönündeki görüşleri Türkiye ve Türk halkında ciddi tepkiye yol açmaktadır” diye değerlendirdi.

Çavuşoğlu, AB'nin 'ilerleme raporu'nun "üzücü ve rahatsız edici" olduğunu dile getirip, birliğin Türkiye'den 'terörle mücadele' yasasını değiştirmesini beklememesini söyledi.

Steinmeier bugün Başbakan Binali Yıldırım’la da bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Almanya Dışişleri Bakanı'nı görüşmeye davet ettiği bildirildi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı'nın davetini doğruladı.

Steinmeier sabah saatlerinde Alman Büyükelçiliği'nde Türk ve Kürt sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile de bir araya geldi. Bu görüşmeye gazeteciler, aydınlar ve insan hakları savunucularının katıldığı belirtildi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında