200 yıllık Gülbenkyan konağı butik otel haline gelecek

Kayseri'de dönemin zengin Ermeni ailelerinden Gülbenkyan ailesinin konağı, Necip Dinçer tarafından aslı korunarak butik otele dönüştürülüyor. Restorasyon projesini üstlenen Mimar Kevork Özkaragöz, 'Bölgede onlarca konak yıkıldı. Böyle bir yapı ayakta kalıyorsa bu tarihimiz için bir kazançtır' dedi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kalust Gülbenkyan, Londra’da petrol mühendisliği eğitimi görmüş, kaderini değiştiren bu tercih sayesinde dünyanın en zenginleri arasına giren Gülbenkyan, aynı zamanda sahip olduğu zengin sanat koleksiyonu sebebiyle de dünya çapında bir üne sahipti. 1955'te henüz bir yıl önce yerleştiği Lizbon'da hayata gözlerini yuman Gülbenkyan, bir dönem Osmanlı Devleti'nin Paris ve Londra elçiliklerinin iktisadi müşavirliğini de üstlenmişti. Azerbaycan petrolleriyle yakından ilgilenen ve Irak'ta zengin petrol yatakları keşfeden Kalust Gülbenkyan'ın ailesine ait Kayseri Talas'daki 200 yıllık konak butik otele dönüştürülüyor.

Talas'taki konağı 6 yıl önce satın alan Kayserili işadamı Necip Dinçer, 'İlçenin ilk butik otelini açacağız. Koruma kurulundan raporun çıkmasıyla ilk çiviyi çakacağız' dedi.  Ermeni cemaatinin önde gelen mimarlarından Kevork Özkaragöz ise, 'Bölgede onlarca konak yıkıldı. Böyle bir yapı ayakta kalıyorsa bu tarihimiz için bir kazançtır' dedi. 1800'lerde yapılan ve iki katlı olan konağın üst katı yıkılmış durumda. Dinçer, 'Konak Gülbenkyanlardan bu yana birçok kez el değiştirmiş. Ben İstanbul'da bir doktordan satın aldım. Son olarak da yazlık bağ evi olarak kullanılıyormuş' diyor. Şeffaf camları içeren ve aslını koruyan bir otel hazırlayacaklarını belirten Dinçer, bir yıl önce 900 bin TL'lik bir maliyet çıkardıklarını belirtti. Talas'ta turistleri ağırlayacak bu tarz butik bir otel olmadığını dile getiren Dinçer, 'Konağın adını da Gülbenkyan olarak bırakacağız' dedi.

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya