Çerkesçeye yakından bakış

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 19 Kasım Cumartesi günü 15.00’te ‘Çerkes Edebiyatı ve Sürgünden Diasporaya Anadili’ başlıklı bir panele ev sahipliği yapacak

Meşbaşe İshak (yazar, Adige Cumhuriyeti Yazarlar Birliği Başkanı), Fahri Hüvaj (yazar, çevirmen), Erol Köroğlu (Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi), Çemişo Gazi (Adige Cumhuriyeti eski Kültür Bakanı) ve Mevlüt Atalay’ın (yazar, çevirmen) konuşmacı olarak yer alacağı panel,, Sıfır Ayrımcılık Derneği’nden Kelemet Çiğdem’in moderatörlüğünde, Santralistanbul Kampüsü, E1-301 numaralı salonda yapılacak.

Kafkasya’daki topraklarından sürgün edilen Çerkesler, Türkiye’deki ve gittikleri diğer ülkelerdeki ulus-devlet politikaları nedeniyle dillerini büyük ölçüde kaybettiler. Son yıllarda Türkiye’de Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde Çerkesçe dil öğretimi başladıysa da, dilin canlanması ve yaşayan bir dil haline gelmesi zorlu ve sürekli çaba gerektiriyor. Çerkes diasporasındaki bu anadili çabalarına anavatandan yani Kafkasya’dan destek geliyor. 100’e yakın Çerkesçe edebi eser üreten, Adige Cumhuriyeti’nden yazar Meşbaşe İshak’ın Türkiye’ye gelişi vesilesiyle düzenlenen panel, bir anadili olarak Çerkesçeye ve Çerkes edebiyatına küçük de olsa anlamlı bir katkı sunmayı amaçlıyor. Panel, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü ile Mühürdar Kitabevi’nin işbirliğiyle düzenleniyor.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında