ZİBEÇ yönetiminden toplu istifa

ZİBEÇ’e yaklaşık 10 yıldır hizmet veren ve sekiz yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Dikran Dülgeryan, 18 Kasım Cuma günü Facebook’tan yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini açıkladı. Şirinoğlu, Dülgeryan’ın istifasıyla sonuçlanan sürece ilişkin konuştu.

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’ne bağlı ZİBEÇ’ (Zihinsel ve Bedensel Engelli Çocuklar) Yardım Kolu’nun Yönetim Kurulu istifa etti. ZİBEÇ’e yaklaşık 10 yıldır hizmet veren ve sekiz yıldır Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Dikran Dülgeryan, 18 Kasım Cuma günü Facebook’tan yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini bildirdi. Açıklamada ZİBEÇ Kadınlar Kolu ve Gönüllü Annelerinin görevine son verildiğini belirten Dülgeryan, hastane yönetimiyle aralarında ciddi ve onarılmaz görüş ayrılıkları olduğunu belirtti. Dülgeryan’ın Facebook üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Sevgili dostlar, 10 yıla yakın bir zamandır çalıştığım ve son sekiz yıldır başkanlığını gururla yaptığım Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ZİBEÇ’teki (Zihinsel ve Bedensel Engelli Çocuklar) görevimden 07.10.2016 tarihi itibariyle istifa etmiş bulunmaktayım. Benimle birlikte ZİBEÇ Yardım Kolu’nda çalışan diğer yönetici arkadaşlarım da bu onurlu ve şerefli görevden istifa etmiş bulunmaktadır. İstifa nedenimiz Vakıf Yönetimi ile düştüğümüz ciddi ve onarılmaz görüş ayrılıklarıdır. Kurulduğundan bugüne kadar ZİBEÇ’e destek olan vakfımızın tüm yöneticilerine ve başkanımıza teşekkürü bir borç bilirim. Desteklerinin eksilmeden devam edeceğine de inancım sonsuzdur.

Bizim istifamızdan sonra Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı yönetimi tarafından ZİBEÇ kurulduğundan bu yana görev alan Gönüllü Annelerimizin ve Kadınlar Kolumuzun görevine de son verilmiştir. Bu konuda bana bildirildiğine göre yılbaşı yemeğinde kendilerine vakıf yönetimi tarafından teşekkür edilecektir.”

Gönüllü Annelere ve Kadınlar Kolu’na özel teşekkür

Dülgeryan şöyle devam etti: “Ancak bir hakkın hemen sıcağı sıcağına teslim edilmesi adına, çocuklarımızın yanından bir an bile ayrılmayan, onların her türlü ihtiyaçlarını ZİBEÇ’e gelerek bizzat onların yanında durarak özveri ile gideren onlara yemek yediren, şahsi temizliklerinde yanlarında olan, sınıf içi ders eğitimlerinde gölge eğitmenlik yaparak yanlarında oturan, nerdeyse onların ikinci annesi olan tüm Gönüllü Annelerimizin alnından öpüyorum.10 yıl boyunca 150 den fazla kermese katılıp çocuklarımızın yaptığı ve kendi emekleri ile oluşan ürünleri yine cemaatimizin çocuklarına ulaştırarak ZİBEÇ’i onlara anlatan, farkındalık yaratan, ne istediysek kısa sürede hayırseverlerle irtibata geçip karşılıksız ZİBEÇ’e getiren, konserlerimizde binlerce davetiye dağıtan ve daha burada aklıma gelmeyen bir çok konuda bizlere destek olan Kadınlar Kolu’muzun üyelerinin de alnından öpüyorum.

Hayırseverlik ve gönüllülük esası ile ayakta duran Ermeni cemaatimizin bence örnek insanları oldular Gönüllü Annelerimiz ve Kadınlar Kolu üyelerimiz.

Görev yaptığım sürede benim yanımda olan, bu zorlu ama bir o kadar da onurlu görevi birlikte yaparken özveri ile çalışan yönetimdeki tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Onlar olmasaydı, bu kadar özveriyle çalışmasalardı, benim bu görevi yürütmem mümkün olmazdı.

Son söz olarak şunu söylemek isterim; ZİBEÇ’e olan desteklerinizin eksilmeden artmasını diliyorum, toplumlar sahip çıktıkları insanlarının çokluğu ile medeni toplum olurlar. Bizler her kesimden insanımıza sahip çıktığımız gibi 13 sene evvel de engelli çocuklarımıza sahip çıktık ve sahip çıkmaya da devam edeceğiz.

Hepsi pırıl, pırıl birer melek olan çocuklarımızın da yanaklarından öpüyorum.”

“Hastane 16 yılda 20 milyon TL finanse etti”

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Agos’a konu hakkında açıklamalarda bulundu. Sıkıntının ZİBEÇ’in bulunduğu binanın restore edilmesinden kaynaklandığını belirten Şirinoğlu, böyle bir mesele için hastaneye tavır alınmaması gerektiğini söyledi. Şirinoğlu, öğrenci sayısının düşüklüğüne de değindi:

“İstifa eden arkadaşların ZİBEÇ’e çok emeği oldu, çok çalıştılar. Olayı özetlemek gerekirse, ZİBEÇ binasının bulunduğu yerde dört-beş adet, depreme dayanıksız huzurevi binası var. Bu binalar hakkında belediyeyle konuşup, işgal ettikleri metrekare kadar bir bina yapmayı, ve ZİBEÇ’te okuyan çocukların eğitimine geçici olarak başka, uygun bir yerde devam edilmesini önerdim. Bunun üzerine ‘Sen bizi kovuyorsun’ dediler ve ertesi gün istifa ettiler. Biz burada ZİBEÇ’i devam ettireceğiz, burada eğitim gören çocuklarımız bizim çocuklarımız. Ama ben yönetim kurulunun yorulduğunu düşünüyorum. İkinci Başkan’la yaptığım görüşmede bir sorun olup olmadığını sordum, ‘Uzun yıllardır çalışıyoruz, yorulduk artık’ cevabını verdi. Hastane ZİBEÇ’i 16 yılda 20 milyon TL finanse etti; helal olsun. Yönetim Kurulu da çok çalıştı ancak mevcut azaldı. Biz yine para harcayalım ama en az 30-40 öğrenci olsun. Listede 61 mevcut olarak görünüyor fakat gelen 21 kişi; bunların 10’u bizim cemaatimizin, diğerleri farklı cemaatlerin mensubu. Psikologlar ve psikiyatrist uzman hekimlerimiz eğitimlere devam edecek. Kadınlar Kolu ve Gönüllü Anneler konusunda ise, personelimizin çocuklara yeterli ilgiyi gösterdiğini söyleyebilirim.”



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.