Bilgen: OHAL koşullarında geçirseniz bile bu anayasanın meşruiyeti olmayacak

HDP grup toplantısında konuşan parti sözcüsü Ayhan Bilgen, MHP ve AKP'nin hazrıladığı anaya taslığyla ilgili konuştu, "Böyle bir demokratikleşme, yeni anayasa olabilir mi? Siz iki parti kafa kafaya vermiş, 70 model milliyetçi anlayışla, yeni milli cephe kurmaya niyet etmiş olabilirsiniz" dedi.

HDP grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendiren parti sözcüsü Ayhan Bilgen, "Metnini açıklamaya bile cesaret etmediğiniz bir anayasa değişikliğini, OHAL koşularında referandum yaparak geçirseniz bile bu anayasanın meşruiyeti olmayacak" dedi.

HDP'nin tutuklu eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin 25 gündür aralarında bulunmadığını belirten Bilgen, Salı günü Mecliste grup toplantılarının yapıldığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da salı günlerini kaçırmadığını ve mutlaka bir program koyarak konuştuğunu ifade etti. Bilgen, "Bu hırs, öfke, tahammülsüzlük aslında ülkenin bir numaralı sorunudur. Daha önce muhalefet partilerinin saatine denk getiriyorlardı. Onların sesinin duyulmasını engelliyorlardı. Şimdi, başbakanın konuşmasıyla aynı saatte adeta bir paralel beşinci grup toplantısı düzenliyor" diye konuştu.

Bilgen, Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında meydana gelen heyelanın üzerinden geçen bunca zamana rağmen, 4 kişinin halen toprağın altında olduğunu kaydetti.

Demirtaş'ın mektubu sansürlendi

Toplantıda, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinden grup toplantısı için gönderdiği mesaj okundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendilerine gönderdiği mektubun sansürlenerek, gönderildiğini aktaran Bilgen, kürsüden mektubun "Sansürlenen bölümlerini" gösterdi.

"Türkiye, sadece son bir hafta içerisinde sarf edilen sözler ve yaklaşımlarla, 14 yıllık uygulamayla birlikte dünyaya rezil olmuş durumda. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği'ne fırça atarken biraz dönüp bakın. Fransa ile karşılaştırma yapıyorsunuz. Peki, Fransa'da cezaevinde kaç gazeteci var? Fransa'da kaç bin kişi sorgusuz, sualsiz işinden atıldı? Fransa'da kaç belediye başkanının yerine kayyum atandı? Fransa'da kaç milletvekili cezaevinde? Bu soruları sormak yerine sadece polemik ve kavgayla Avrupa Birliği ile ilişkileri, siyaseti inşa edemezsiniz. Ne yazık ki sizin sorumsuzluğunuz, ciddiyetsizliğiniz yüzünden bütün bir ülke cezalandırılıyor.”

'Kimse içeriğini bilmiyor'

"Küçük muhalefet partisinin lideri salondan çıkarken, 'bal gibi yapılır.' diyor. OHAL'de pekala referandum olur. Kenan Evren yaptı oldu. Siz yaparsınız olur ama böyle bir anayasanın ne kadar meşruiyeti, kabulü olur onu da tarih yazar. Tarih herkesi hak ettiği, layık olduğu yere yazar." 

“Kimsenin tartışılan anayasanın içeriğini bilmediğini savunan Bilgen, "Böyle bir demokratikleşme, yeni anayasa olabilir mi? Siz iki parti kafa kafaya vermiş, 70 model milliyetçi anlayışla, yeni milli cephe kurmaya niyet etmiş olabilirsiniz. Küçük muhalefet partisinin o çok yüksek tonla bağırarak, hatırlattığı çift başlı kartalı, Sayın Erdoğan, çoktan kesti, yoldu, soydu, pişirdi, yemeye hazırlık yapıyor. Sizi de sofraya davet ediyor" 

"Metnini açıklamaya bile cesaret etmediğiniz bir anayasa değişikliğini, OHAL koşularında referandum yaparak geçirseniz bile bu anayasanın meşruiyeti olmayacak. Türkiye nasıl 1982 Anayasası'nı yüzde 90'lar civarında oy çıkmış olmasına rağmen daha ilk günden itibaren meşruiyeti üzerinden tartıştıysa sizin dayatmanızı da tartışmaya devam edecek."

"Dolar bozdurun. İkinci Kurtuluş Savaşı veriyoruz' diyorlar. Küçük esnafta ayakkabı kutularına konulmuş dolarlar mı var ki bozdursunlar. İnsanlar dükkanlarını kapatmamak için can çekişiyorlar."  

'Neyi göze aldığımızı göreceksiniz'

“Bu kürsüleri siz bize armağan etmediniz. Önümüzdeki günlerde özellikle bu anayasa kumpasınızda neyle karşınıza çıktığımızı, OHAL karşısında nasıl bir sözle, tıpkı 'seni başkan yaptırmayacağız' sözü gibi nasıl bir sözle karşınıza çıktığımızı göreceksiniz" 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında