Nadya-Dikran Gülmezgil Sanat Atölyesi açıldı

Karagözyan Vakfı’nın uzun süredir inşa çalışmalarını sürdürdüğü Nadya Gülmezgil Sanat Atölyesi’nin açılışı 19 Kasım Cumartesi günü yapıldı.

Karagözyan Okulu ile K.E.Y. Plaza’nın arasındaki arsada yer alan atölyenin açılışına Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Episkopos Sahak Maşalyan, Başrahip Vartan Kazancıyan, Şişli Belediye Başkanı Yardımcısı Vazken Barın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Fahri Danışmanı Nadya Taşel, hayırseverlerden Aret ve Monik Ergan, Hayk Arslanyan, Yetkin Berberoğlu, müteahhit Mehmet Uyanoğlu, Gülmezgil ailesi ve diğer vakıfların başkanları ve yöneticileri katıldı. 

Hayırsever Nadya Gülmezgil’in anısına

22 Ağustos’ta vefat eden Nadya Gülmezgil’in anısını yaşatacak olan komplekste, Karagözyan Okulu öğrencilerinin yeteneklerini geliştirebilmeleri için satranç, bale, görsel sanatlar, animasyon, film, jimnastik, seramik ve müzik atölyeleri yer alacak. Binada 48 kişilik bir konferans salonu da bulunuyor.

Açılışı töreninde ilk konuşmayı Karagözyan Okulu Müdürü Arusyak Koç yaptı. Okulun faaliyetleri hakkında bilgi veren ve 10 yıldır daha da başarılı olduklarını vurgulayan Koç, davetlilere ve desteklerinden dolayı vakıf yöneticilerine teşekkür etti.

Organizasyonda okulun faaliyetlerine dair bir barkovizyon sunumu da yapıldı. Ardından Karagözyan Vakfı Genel Sekreteri Sevan Çavuşyan binaya ve burada yürütülecek çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu: “Okulumuzdaki çocuklarla ilgilenen saygıdeğer hayırsever merhum Nadya Gülmezgil’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık, nurlar içinde yatsın. Yakın bir zaman önce, Yönetim Kurulu olarak, Karagözyan Kültür Merkezi’ne ve Sanat Atölyesi’ne Nadya ve Dikran Gülmezgil adını verme kararı aldık. Çocuklarımızın kültürlü, eğitimli ve altyapılarının kuvvetli olması en büyük amacımız. Asil vazifemiz, son yıllarda kan kaybeden Ermeniceyi ve kültürünü öğrencilerimize vermek; bu konuda özel olarak çalışacağız. Bugün açılışını yaptığımız Nadya Gülmezgil Sanat Atölyesi, bu eksikliklerin giderilmesi için çocuklarımıza önemli bir yuva olacaktır. Kültür Merkezi inşa çalışmaları halen devam ediyor. Kompleksimizde nizami bir basketbol salonumuz, diğer spor faaliyetlerinin de yapılmasını sağlayan çok amaçlı salonumuz var. Tenis kortu, tiyatro, müzik, resim ve heykel gibi sanat ve spor alanları için de salonumuz bulunacak.”

Plaza tartışmaları

Zaman zaman gündeme gelen K.E.Y. Plaza hakkında da bir açıklama yapan Çavuşyan, 6498 metrekarelik bir alan üzerine kurulan plazanın büyük zorluklarla inşa edildiğini, bu konuda uzun süredir bir bilgi kirliliği olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “K.E.Y. Plaza’nın ne zorluklarla cemaatimize kazandırıldığını birçok kişi bilmiyor. 47 katın 17’si vakıfımıza ait. Şu anda plazamızın %67’si dolu. Kira geliri 2005 yılında 25 bin dolardı, bugün 1 milyon 750 bin dolar. 2005 yılında değeri 5 milyon dolardı, bugün 100 milyon dolar. Bu süreçte yanımızda bulunan Ortaköy Surp Asdvadzadin Kilisesi Yönetim Kurulu’na ve müteahhidimiz Memet Uyanoğlu’na sonsuz teşekkür ederiz.” 

‘Dikran’ı Dikran yapan Nadya’ydı’

Açılışta söz alan Dikran Gülmezgil ise, duygularını şöyle dile getirdi: “İnsanlar dünyaya gelir, acısıyla tatlıyla yaşarlar giderler, yaptıklarını miras bırakırlar. Dikran’ı Dikran yapan, 44 yıl boyunca hayat arkadaşım olan Nadya Gülmezgil’dir. Beni cemaate kazandıran Nadya’ydı, en kötü zamanlarımda beni cesaretlendiren Nadya’ydı. Nadya’nın gidişi bende büyük bir yara bıraktı, onun yokluğuna alışamıyorum. Karagözyan Yönetim Kurulu’nun buraya onun ismini verme kararı beni ve ailemi onore etti. Umarım bu kültür merkezi cemaatimizi bir araya getirmek için bir köprü olur, çocuklarımıza ve gençlerinize yardımcı olur.”

‘Buradan Ayvazoski’ler yetişecek’

Konuşmaların ardından teşekkür plaketleri dağıtıldı. Karagözyan Okulu 100. Yıl Konser Heyeti, Balo Heyeti, Mehmet Uyanoğlu, Nişan Kara ve Karagözyan Okulu 100. Yıl Tertip Heyeti Başkanı Hayk Arslanyan’a ve Heyet üyelerine teşekkür plaketleri verildi. Kapanışta konuşan Başepiskopos Aram Ateşyan, Nadya Gülmezgil Sanat Atölyesi’nin cemaatin tüm bireyleri tarafından kullanılacağını belirterek şunları söyledi:

“Nadya Gülmezgil fiziksel olarak aramızda yok ama ruhen hep yanımızda. Nadya Gülmezgil cemaatimiz tarafından çok sevilen bir hayırseverdi. Bizler arkamızda bir şeyler bıraktıysak, her zaman yaşarız. Fiziksel olarak ölünce değil, asıl ismimiz unutulduğunda ölürüz. Bu sanat atölyesinde sanatçı çocuklarımız gelişecek, günün birinde belki de Ayvazoski’ler yetişecek.”



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.