İtalya'da referandumu kaybeden Başbakan istifa ediyor

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, anayasa değişikliği referandumunda “hayır” çıkması üzerine söz verdiği gibi istifa edeceğini açıkladı.

İtalya’da dün düzenlenen referandumda, 1948 tarihli anayasanın 139 maddesinden 47'sinin değiştirilmesi amaçlanıyordu. 

Değişiklikte parlamentonun üst kanadı Senato'nun yetkilerinin azaltılması yer alıyor, Senatör sayısının da 315'ten 100'e indirilmesi planlanıyordu. Ayrıca yerel yönetimlerin bazı yetkilerinin merkezi hükümete devredilmesi de planlanıyordu.

Yerel saatle sabah 07.00'de başlayan oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 01.00) sona erdi. İçişleri Bakanlığı, kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin oy kullandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi verilere dayanarak yaptığı projeksiyona göre, sandıktan yüzde 60 "hayır" çıktı, "evet" oyu yüzde 40'da kaldı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, dün başbakanlık sarayı Chigi'de basın açıklaması yaptı. 

Renzi, "İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Hayır cephesi kazandı. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Hayır cephesinin liderlerini kutluyorum. Kendi adıma sorumluluğu üstleniyorum. Yarın (bugün) öğleden sonra bakanlar kurulunu toplayacağım, ardından Cumhurbaşkanına çıkacağım ve istifalarımızı sunacağım. Hükümet deneyimim burada sona eriyor” dedi. 

Renzi'nin istifasını sunmasının ardından atılacak adıma Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella karar verecek. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında