Violet Nantaba cinayetinin duruşması yarın

31 Ağustos’ta tecavüz edildikten sonra öldürülen Violet Nantaba’nın duruşması 7 Aralık Çarşamba günü İstanbul Çağlayan Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma saat 11.30’da başlayacak

Göçmen kadınlara yönelik erkek şiddetinin hedefi bu kez Ugandalı ikiz kız kardeşler Violet Nantaba ve Beatrice Babirye oldu. İki kardeş, daha iyi bir yaşam kurma ümidiyle sığındıkları Türkiye’de erkek şiddetine maruz kaldılar. Kardeşlerden Violet, İstanbul Aksaray’daki evinde 31 Ağustos’ta Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov adlı iki kişi tarafından önce tecavüze uğradı, ardından da dövülerek öldürüldü.

İkiz kardeşler, Uganda'daki yüksek işsizlik sonucu iyi bir yaşam kurmak umuduyla geçen Nisan ayında Türkiye'ye gelmişlerdi. Türkiye'de göçmen kadınlara ayrılan sınırlı sayıda işlerde çalışarak yaşam mücadelesi veren kardeşlerden Violet, İstanbul, Aksaray'daki evinde 31 Ağustos 2016 gecesi sanıklar Kenan Rafiyev ve Sunay Hasanov tarafından dövülerek ve tecavüz edilerek vahşice öldürüldü. Kardeşi Beatrice ise aynı sanıklar tarafından dövülerek hastanelik edildi.

‘Takipçisi olacağız’

Soruşturma başlatan polis hastanede ağır yaralı yatan kardeşlerden Beatrice'i sağlık durumunu gözetmeksizin ve kızkardeşinin ölümünün yarattığı travmayı atlatamadan önce gözaltına aldı, ardından sınırdışı etti. Beatrice'in bu şartlarda alelacele alınan ifadesiyle iddianame düzenlendi. Sınır Tanımayan Kadınlar ve Göçmen Kadınlarla Dayanışma Grubu, konuyla ilgili bir dayanışma çağrısında bulundu: “Beatrice'in tekrar Türkiye'ye gelme koşulunun olup olmadığını bilmiyoruz. Devletin (polisin) bu baştan savma ve ayrımcı tutumu nedeniyle belki de bu eksik ifadeyle eksik bir yargılama yapılacak. Violet ve Beatrice'in erkek şiddetinin hedefi olması yeni değil, daha önce de Ugandalı Jesca Nankabirva 2014 yılında Enver Dursun tarafından camdan atılarak öldürülmüştü. Biz kadınların davaya müdahil olması ile sanık 25 yıla mahkum oldu. Göçmen kadınlara yönelik erkek şiddeti göçmenlerin Türkiye'de oturum ve çalışma izinlerine ulaşamaması ve kağıtsız olarak Türkiye'de yaşam mücadelesi vermesiyle yakından ilişkili. Bunu Beatrice'in kötü sağlık koşullarında sınırdışı edilmesi ile de görüyoruz. Biz Sınır Tanımayan Kadınlar, Jesca davasını takip eden avukatlar, feministler ve davaya destek olan tüm kadınlar, göçmen kadınlara yönelik devlet destekli bu erkek şiddetine karşı mücadele etmek ve onu görünür kılmak için kızkardeşi Beatrice'den aldığımız vekalet ile davayı takip edeceğiz. Tüm kadınları Violet ve Beatrice'in davasında adalet arayışımıza ve katillerin hak ettikleri cezayı alması için dayanışmaya çağırıyoruz... Violet'in katilleri cezalandırılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağız.”

Kategoriler

Güncel

Etiketler

kadın cinayetleri


Yazar Hakkında