Berkin Elvan iddianamesi: Tek bir polise 'olası kast'tan ceza istemi

Gezi direnişinde gaz fişeğiyle vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan ile ilgili soruşturma tamamlandı. Bir polise “olası kast ile öldürmekten” dava açıldı.

İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti.

İki sene sonra savcılık soruşturmayı tamamladı, iddianameyi hazırlayarak mahkemeye gönderdi.  

İddianamede polis F.D.’nin ZET silahını (gaz fişeği atan silah) kullandığı, Elvan’ı vurduğu belirtilerek “olası kastla öldürmekten” yargılanması talep ediliyor.

Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti; “Berkin Elvan’ın vurulmasında çekilen görüntülerde olayın nasıl gerçekleştiği açık. Ateş eden polisin hazırlık yapıp hedef aldığı ve vurduğu görüntülerde yer alıyor. Bu da kasten öldürmeye işaret eder” dedi. 

Öte yandan Elvan ailesinin avukatları, olay yerindeki amire ve diğer polise dava açılmamasını, sadece gaz fişeğini atan polise dava açılmasını da eleştiriyor. Aslan, “Elvan’ın vurulması sırasında olay yerinde amir konumunda bulunan E.H. hakkında kovuşturmaya yer yok [takipsizlik] kararı verildi. Ancak bu olayda da amir vurulmayı engellemiyor ya da emrini veriyor ya da göz yumuyor. Suçu tetiği çekenden daha az değil” ifadelerini kullandı. 

Berkin Elvan soruşturması kapsamında sorgulanan 42 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

 

 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında