‘Kayıp Tablo’ soruşturması sürüyor

İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nden alınan ve bir daha geri gelmeyen tablo ile ilgili Ermenistan basınında Patrik Vekili Ateşyan’ın ifadesine başvurulduğu yönünde haberler çıktı. Ateşyan ise ifade vermediğini, iki yıl önce şikayette bulunduğunu söylüyor.

Ermenistan basınında geçtiğimiz hafta yer alan haberlere göre İstanbul Ermeni Patrikliği’nden kaybolan tabloyla ilgili soruşturmada Aram Ateşyan tanık olarak dinlendi. 

Armenpress, bu bilgiyi Ermenistan Soruşturma Komitesi Medya Bölümü’nden öğrendiğini aktardı. Habere göre olayla ilgili dava kapsamında incelemeler yapılmasına karar verildi. Yapılacak incelemeleri Rusya Federasyonu’nun ilgili birimleri üstlendi. İncelemelerin sonuçları henüz belli değil.

Kaybolan tabloyle ilgili gelişmeler 2000’li yılların başlarına dayanıyor. Bu dönemde Patrik Mutafyan, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde yer alan, Aram Haçaduryan’a ait 1903 tarihli bir tablonun bir benzerinin yapılması amacıyla tabloyu bir Ermenistan vatandaşına teslim etmişti. Ancak tablodan ve bu kişiden daha sonra haber alınamadı. Tablonun izine daha sonra Ermenistan’da rastlandı ancak somut bir girişimde bulunmak mümkün olmadı. Benzer bir gelişme, daha sonra, Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan döneminde yaşandı ve Ayvazovski’ye ait bir tablonun satışa çıkarıldığı bilgisi Patrikhane’ye ulaştı. Ermenistan’da yapılan görüşmede satışa çıkarılan tablonun fotoğrafından, kaybolan tabloyla aynı olduğunun ortaya çıkması üzerine uzman görüşü alındı. Uzman görüşü, tablonun ünlü Ermeni ressam Ayvazovski’ye ait olduğu yönündeydi, ancak tablonun imza ve tarih bölümünün tahrif edilmiş olduğu anlaşıldı. Ayrıca tablonun Rusya’da satışa çıkarıldığına dair bilgilere de rastlandı. Bunun üzerine Ermenistan polisi Rusya’dan görüş talep etti.

Son dönemde Ermenistan medyasında, Ateşyan’ın Ayvazovski’ye ait bir tabloyu almaya çalıştığı yönündeki haberler çıkması üzerine, gelişmeler yine Ermenistan medyası tarafından Ermenistan Soruşturma Komitesi Medya Bölümü’ne yöneltildi. Komitenin geçen hafta yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak Ateşyan’ın ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Ermenistan medyasında çıkan haberlere göre Aram Ateşyan’ın irtibat halinde olduğu, Ermenistan’ın üst düzey emniyet yetkilileri, Rusya’daki ilgili birimlerden, tablonun hangi ressama ait olduğunu bilgisini elde etme konusunda söz verdiler. 

“İfade vermedim”

Konuyla ilgili Agos’a açıklama yapan Patrik Genel vekili Ateşyan ise ifadesine başvurulmadığını, iki yıl önce şikayette bulunduğunu söyledi. Ateşyan şöyle konuştu: 

“Şikâyette bulundum ifade vermedim. İki yıl önce şikâyette bulundum. Beni çağırmadılar. Tabloyu bulduk karşı taraf inkâr etti. Tablonun Ayvazovski’nin olduğunu söylediler biz de ispat etmeye çalışıyoruz. Badriark o dönemde hastalandı kime verdiğini biz de bilmiyoruz. Bir ara Nerses Bozabalyan Sırpazan bulmuştu, sonra bana denk geldi ben buldurtup şikâyette bulundum. Karşı taraf da 1970 yılından beri kendilerinde oluğunu iddia ediyor. Biz de bu portrenin Ayvazovski’nin olmadığını söyledik, olsa bile umurumuzda değil, dünyada bir tanedir bu tablo. Kim olursa olsun bu tablo bir taneyse Patrikhanenindir, kitabımızda yazıyor. Soruşturma Komitesi var orada, araştırmayı onlar yapıyor onlar ilgileniyor şu an tablo onlarda.” 

Kategoriler

Kilise



Yazar Hakkında