Serj Tankian seçim için Ermenistan’a gidecek

Serj Tankian ve Ermeni diasporası’nı temsil eden birçok isim 2017 yılında Ermenistan’da yapılacak olan parlamento seçimlerinde gözlemci olarak yer almak için Ermenistan’a gideceklerini açıkladı. Düzenlenen basın toplantısı sırasında Serj Tankian, Ermenistan ve diaspora arasındaki ilişkilere de değindi

Serj Tankian ve Ermeni diasporası’nı temsil eden birçok isim 2017 yılında Ermenistan’da yapılacak olan parlamento seçimlerinde gözlemci olarak yer almak için Ermenistan’a gideceklerini açıkladı. Düzenlenen basın toplantısı sırasında Serj Tankian, Ermenistan ve diaspora arasındaki ilişkilere de değindi. 

5 Aralık, 2016’da Yerevan’da Kanadalı Ermeni oyuncu Arsinee Khanjian’ın ve Ermenistanlı oyuncu Hrant Tokhatyan’ın düzenlediği basın toplantısını CivilNet canlı olarak yayınladı. Basın toplantısına Ermeni diasporasından yönetmenler Atom Egoyan ve Erik Nazarian ve dünyaca ünlü “System of a Down” grubunun kurucusu ve solisti Serj Tankian da katıldı. “ Nisan, 2017’de Ermenistan’da yapılacak olan parlamento seçimlerine katılıp katılmayacakları ile ilgili soruya Serj Tankian da dahil olmak üzere herkes olumlu cevap verdi. 

“Oyuna sahip çık”

Parlamento seçimlerine gözlemci olarak katılacak olan sanatçılar Eylül 2016’da “Ermenistan’da Adalet” başlıklı kampanya başlatmışlardı. Günümüzde yaklaşık 4.400kişi tarafından imzalanan kampanya hakkında konuşan Serj Tankian, kampanyanın Ermeniler tarafından imzalanmış olmasının önemini vurguladı. Kampanyanın genellikle siyasetle ilgilenen ve demokratik düşüncelere sahip olan kesimler tarafından imzalandığını vurgulayan Tankian, Ermenilerin büyük bir kısmının politik olarak aktif olmadığını söyledi. Ünlü oyuncu Arsinee Khanjian, halkı herhangi bir partiye oy vermeye değil, kendi oylarına sahip çıkmaya çağırdıklarını söyledi.

“Birbirinden kopuk”

Ünlü rock şarkıcısı Serj Tankian, Ermeni diasporasının Ermenistan’dan kopuk olduğuna da dikkat çekti: “Diasporadaki Ermeniler Ermenistan’daki politik, sosyal ve ekonomik gelişmelerden haberdar değiller. Bu deneyim Ermenistan’ın ve diasporanın kopuk olmasına dikkat çekmek açısından önemli. Bunu değiştirmemiz lazım.” Tankian, diasporalı Ermeni gençlerin bağının Ermenistan’dan kopmasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyor. Tankian: “Ermenistan’daki sanatçılar, yöneticiler diasporalıların Ermenisatn’a gidip para harcamasına karşı değiller fakat aynı zamanda: “hayatımızla ilgili yorum yapmayın” derler. Buna son vermemiz lazım” dedi.

Dünyaca ünlü sanatçı, gençlerin Ermenistan’dan göç etmesinin durdurulması gerektiğine inanıyor. Serj Tankian: “İnsanlar kendilerini kurtaracak birilerini bekliyorlar, bu düşünce yanlış. Yöneten birisine beklemek zorunda değiliz, veya birleşmek için Serj. Tankian’ın Ermenistan’da konser vermesini beklemek zorunda değiliz. Kendimizi yöneten biziz, karar veren de biziz. Bazen sert şartlarda bile halkımız gülmeli. Bütün zorlukları gülümseyerek karşılayabilirsek, hayatımızdaki engelleri çok daha kolay aşabiliriz” dedi.



Yazar Hakkında